Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Jónak ígérkezik az idei bor
2023. nov. 2. csütörtök | Rezi
Jónak ígérkezik az idei bor
A hideg tavasz és a csapadékos nyár sok munkát adott a szőlőtermelőknek. Az enyhe ősz azonban kedvezett a szüretnek, a gazdák azt mondják, összességében jó lett a termés. Az idei évjárat várhatóan nem lesz kiemelkedő, de tudatos munkával és jó technológiával kiváló borokat lehet készíteni.

A legtöbb helyen már befejeződött a szüret, legfeljebb a kései szüretelésű fajták maradtak még a tőkéken. A hideg és a későn érkező tavaszt megérezték az ültetvények, a szüretet sok helyen egy héttel később tudták elkezdeni, mint tavaly. Rezi az olaszrizling hazája, ez egyetlen pincészetből sem hiányozhat, de emellett az irsai olivér, a cserszegi fűszeres és a sauvignon blanc is a hordókba került már.      

„A szőlőtermésről annyit mondhatunk el összességében, hogy teljesen rendben volt minőségében, mennyiségében. Kicsit azért okozott gondokat, későn indult a tavasz, elég hűvös, hideg idővel indult, tehát három hetes késésben volt a szőlő, de a szüret idejére ezt egy hétre behozta körülbelül. A fajtákat egy héttel később szüreteltük, mint az elmúlt években. A növényvédelmünk sikerült, arra kellett azért sokkal nagyobb gondot fordítani.” - tájékoztatott Decsics Györgyné bortermelő.

A nyári nagy mennyiségű csapadék sok párát képzett a szőlőben, így kiemelt figyelmet kellett fordítani a növényvédelemre. Sok szőlőben a seregélyek okoztak nagyon nagy károkat, volt olyan gazda, aki arról számolt be, hogy a fele ültetvényét letarolták a vonuló madarak. A szüret idején kiemelt figyelmet kell fordítani a mustgázra. Az erjedés során felszabaduló széndioxid minden szezonban okoz baleseteket, ezért fontos, hogy ilyenkor körültekintőek legyünk a pincékben.

Az egyik rezi pincészetben már befejeződött a szüret. A tartályokban és a hordókban várják a mustok illetve a murcik, hogy borrá érlelődjenek. A hagyomány szerint november 11-én, Márton nap környékén kóstolják meg az újborokat, azonban ahhoz, hogy valódi, testes, szép borokat ihassunk, ahhoz jövő tavaszig kell várni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
| 2024. szep. 9. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
A borkészítésnek nagy hagyományai vannak a tóparti településen.
| 2024. szep. 3. kedd 19:15 | Balatongyörök
Nagy népszerűségnek örvendett a balatongyöröki szüret és halászléfőző verseny.
| 2024. aug. 19. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Idén is megrendezték Vonyarcvashegyen a hagyományos, három napos Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált, immár tizennyolcadik alkalommal.
| 2024. aug. 1. csütörtök 19:15 | Keszthely
Zala vármegye borkultúrájának egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep tegnap nyitotta meg kapuit.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
07:45
Vajtó és a világ
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.