A legtöbb helyen már befejeződött a szüret, legfeljebb a kései szüretelésű fajták maradtak még a tőkéken. A hideg és a későn érkező tavaszt megérezték az ültetvények, a szüretet sok helyen egy héttel később tudták elkezdeni, mint tavaly. Rezi az olaszrizling hazája, ez egyetlen pincészetből sem hiányozhat, de emellett az irsai olivér, a cserszegi fűszeres és a sauvignon blanc is a hordókba került már.
„A szőlőtermésről annyit mondhatunk el összességében, hogy teljesen rendben volt minőségében, mennyiségében. Kicsit azért okozott gondokat, későn indult a tavasz, elég hűvös, hideg idővel indult, tehát három hetes késésben volt a szőlő, de a szüret idejére ezt egy hétre behozta körülbelül. A fajtákat egy héttel később szüreteltük, mint az elmúlt években. A növényvédelmünk sikerült, arra kellett azért sokkal nagyobb gondot fordítani.” - tájékoztatott Decsics Györgyné bortermelő.
A nyári nagy mennyiségű csapadék sok párát képzett a szőlőben, így kiemelt figyelmet kellett fordítani a növényvédelemre. Sok szőlőben a seregélyek okoztak nagyon nagy károkat, volt olyan gazda, aki arról számolt be, hogy a fele ültetvényét letarolták a vonuló madarak. A szüret idején kiemelt figyelmet kell fordítani a mustgázra. Az erjedés során felszabaduló széndioxid minden szezonban okoz baleseteket, ezért fontos, hogy ilyenkor körültekintőek legyünk a pincékben.
Az egyik rezi pincészetben már befejeződött a szüret. A tartályokban és a hordókban várják a mustok illetve a murcik, hogy borrá érlelődjenek. A hagyomány szerint november 11-én, Márton nap környékén kóstolják meg az újborokat, azonban ahhoz, hogy valódi, testes, szép borokat ihassunk, ahhoz jövő tavaszig kell várni.
Regman Karola - Keszthelyi TV