Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ropogós keszeg és balatoni halászlé
2017. júl. 10. hétfő | Gyenesdiás
Ropogós keszeg és balatoni halászlé
13 mázsa keszeget sütöttek meg a lelkes szakácsok a kilencedik gyenesdiási Keszegfesztiválon. A Termelői és Halpiac területén a frissen sült pikkelyesek mellett halászlevet is kóstolhattak a vendégek. A kétnapos programon a gasztronómiai élmények mellett koncertekkel és gyermekprogramokkal is várták a településre látogatókat.

Pirulnak a keszegek a forró olajban Gyenesdiáson. A hétvégén kilencedig alkalommal szervezték meg a mára már hagyománnyá vált Keszegfesztivált. Két csapat sütötte lelkesen a halakat, a programra pedig az ország minden pontjáról érkeztek vendégek, hogy megkóstolják a balatoni különlegességet.

„Sótonyból érkeztem, ez Sárvár melletti kis falu. Lejöttünk egy hosszú hétvégére, és akkor tudtuk meg, hogy keszegfesztivál van. Nagyon ízlik a keszeg, már a másodikat fogyasztom ma.” - mondta egy résztvevő, Őry László.

A fesztivál minden évben egyre népszerűbb, idén már 13 mázsa hal fogyott el a két napos programon. Sok szálkája miatt a keszeg nem tartozik a legkedveltebb balatoni pikkelyesek közé. Azonban ennek is megvan a titka, megfelelő technikával rendkívül ízletes, szinte szálkamentes étel kerülhet az ínyencek tányérjára.

„Minél több, annál jobb íze van, meg aranybarnára kell sütni. Az irdalása megint egy jó kategória, ez legenda Gyenesdiáson. Egy idős úrtól hallottam, csak ez legenda. A kis keszeget harminchatszor, a nagy keszeget meg ötvenötször kell irdalni.” - tájékoztatott az egyik keszegsütő, Keresztes József.

Ma hazánkban még mindig nagyon alacsony a halfogyasztás aránya, az ilyen és ehhez hasonló rendezvények azonban hozzájárulnak a kopoltyúsok népszerűségéhez. A programon részt vett Antal Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának vezetője, és Miklós Beatrix is.  A Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke üdvözölte a helyi halak népszerűsítését is célzó programot.

„A balatoni hal az most a kitűnő vízminőség miatt igazán ízletes, és finom, és egy speciális technikával, amit irdalásnak hívunk, egyébként a Balaton környékén nincs olyan, aki ezt ne tudná, azzal meg lehet szüntetni azt a rengeteg szálkát, ami egyébként visszatartaná az embereket attól, hogy egyék. Ezen kívül egy jó sütési technikával, gyors sütéssel és roppanós sütéssel meg lehet szüntetni ezeket a nehézségeket.” - emelte ki az alelnök.

A Balatonnál 2013-ban leállítatták a halászatot, így a fesztiválra különböző tógazdaságokból érkeztek a halak. A Gyenesdiásra látogatók nem csak keszeget, hanem halászlét is kóstolhattak a fesztiválon. Tizenkét bográcsban rotyogtak az ínycsiklandó eledelek a főzőversenyen. A zsűri végül a polgárőrök ételét találta a legjobbnak. A Gasztrocsipetkék asztalánál az ínyencek pedig a balatoni mellett bajai és tiszai halászlét is kóstolhattak.Ezen kívül a piaci kínálat is csábította a vendégeket. A halsütödében akár harcsát, vagy fogast is lehetett vásárolni, de a különféle kézműves termékek, sajtok, gyümölcsök is népszerűek voltak.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

                

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2023. júl. 4. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A halászlevet sem aprózták el, 500 liter rotyogott a bográcsokban a Keszegfesztiválon.
| 2022. júl. 5. kedd 17:37 | Gyenesdiás
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
| 2019. júl. 9. kedd 17:00 | Gyenesdiás
11 mázsa hal fogyott el a gyenesdiási Keszegfesztiválon, mely a halfogyasztást népszerűsítette.
| 2019. jan. 9. szerda 17:31 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság tíz éve szervezi meg a szavazást az őshonos fajok népszerűsítésének érdekében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.