+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Töpörtyű sült, forralt bor készült Zalaszántón
2023. január 24. kedd 16:31 - Zalaszántó
Töpörtyű sült, forralt bor készült Zalaszántón
24 csapat nevezett a zalaszántói Töpörtyűsütő és forraltborfőző fesztiválra. A népes résztvevők az ország több településéről érkeztek. Az elkészült ételeket zsűri is értékelte, de senki nem ment haza üres kézzel.

A Gersei-Pethő Kúria udvarán kora délután szelték már a zsírszalonnát, melyet az üstökben sütöttek meg A zord időjárás sem tántorította vissza a jelentkezőket attól, hogy részt vegyenek a versenyen. Többek között Tapolcáról, Sümegről, Várvölgyről is érkeztek csapatok, de Biatorbágyról és Dunaújvárosból is ellátogattak a településre. Mindenkinek megvolt a maga taktikája. A legtöbben abban értettek egyet, hogy egyforma méretűre kell szeletelni a hozzávalót.

„A titok, szerintem egyszerű. Só, kis tej és kész. Mást nem szoktunk beletenni mi.” - mondta el Klajcsi György.

A fesztivált hatodik éve szervezik meg a településen. Első alkalommal 14 csapat nevezett, számuk évről évre növekszik. A csoportok szívesen kínálták egymást különböző finomságokkal. Sajttálak, zsíros kenyér és péksütemények is sorakoztak az asztalokon. A forró italokból sem volt hiány, ezeket is szívesen kortyolták.   

„Ez egy téli rendezvény. Igazából ezeket lehet a legolcsóbban kihozni, igaz a szalonna azóta már megdrágult, de amikor elkezdtük, akkor olcsó volt. És mivel borvidéken vagyunk a bor az adott és ebből kifolyólag a töpörtyűt olcsón ki tudtuk hozni, ezért erre tettük a voksunkat.” - osztotta meg Szabó Lajos főszervező.

A rendezvénynek fontos közösségformáló szerepe van. A jó hangulat, a barátkozás és az új ismeretségek kötésének előteremtése a fő célja. A településen több hasonló program is ezért jött létre, mint a tojásfesztivál vagy az almafesztivál. A civilek által létrehozott rendezvény azt is mutatja, hogy jól zajlik az együttműködés.

„Nagyon örülünk neki, ez a célunk. Ugyanis a civil szerveződések során baráti társaságok alakulnak ki és azok vonzzák a többi településről is ide az embereket. Érdekes módon nagyon sok településről nagyon jó hangulatban jönnek az emberek és távoznak természetesen innét.” - véleményezte Dézsi Attila polgármester.

A töpörtyűt még melegen is lehet fogyasztani, ledarálva pedig sokan krémet készítenek belőle, melyből egyesek tepertős pogácsát sütnek. Egyes források szerint a szalonna erősíti az immunrendszert. Kis mennyiségű fogyasztása elősegítheti a koleszterinszint csökkenését és javítja a szervezet ellenálló képességét is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A medvék is előbújtak a barlangokból, megjósolták az időt.
 
A január 26-i testületi ülésen a többség jóváhagyta azt a határozatot, amely áremelésről szólt.
 
Több szempontból is megújul Keszthely közkedvelt fesztiválja, amely július elején várja a közönséget.
 
Kutató-mentő készülék beszerzésén dolgozik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A halál megszelídítéséről, az emberi méltóságról, a Magyar Hospice Alapítvány küldetéséről beszélgettek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus