+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kultúrával segítettek...
2022. május 17. kedd 19:08 - Balatongyörök
Kultúrával segítettek...
Kárpátaljai szobrásznak segítenek!A Balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület szervezésében tartottak jótékonysági délutánt, amelynek fővédnöke Manninger Jenő leköszönő országgyűlési képviselő volt és a bevételével egy Kárpátalján élő, magyar gyökerekkel is rendelkező ruszin szobrászt és feleségét segítik . A házaspár otthonát találat érte.

Petrás Mária Prima Primissima –és Magyar Örökség díjas népdalénekes gyönyörű hangja töltötte be a balatongyöröki rendezvényteret. Ő volt az egyik fellépő művésze annak a jótékonysági délutánnak, amelynek bevételével a Kárpátalján élő, Belenyi Mihajlo szobrászművészt támogatták a résztvevők, aki alkotásainak nagy részben magyar vonatkozásúak.

"Nevezzük ismeretlen tárgynak, ami megsemmisítette a műtermét és a lakásának a nagy részét. Egy 71 éves művész házaspárról van szó, akik már nem nagyon tudnak egy új otthont teremteni, s akkor gondoltuk, hogy megpróbálunk segíteni."- mpondta el Őiszter Péter, a Balatongyöröki Honismeretei Kör Egyesület elnöke.

Oberfrank Pál és Kautzky Armand Jászai Mari –díjas színművészek szívhez szóló magyar irodalmi műveket tolmácsoltak. A művészek a zenekarral együtt tudták, hogy a balatongyöröki tartózkodásukkal olyan családnak segítenek, akik a háború miatt kilátástalan helyzetbe kerültek.  A távoli Kárpátaljáró a friss híreket Dupka György történész mondta el a résztvevőknek.

"Eddig azt mondtuk, hogy a Kárpátalja, február 24-től, ahogy kitört az orosz-ukrán háború, a béke szigete. Viszont néhány nappal ezelőtt a Vereckei-hágótól nem messze Folócra is becsapódott is becsapódott egy szárnyas rakéta és hát, óriási károkat okozott. Így most már nem mondhatjuk, hogy a béke szigete, viszont az ott élő embereket – ha nincs is ott a frontvonal- megviseli ez a borzalom, ami kialakult frontokon, hiszen rengeteg menekült van. Közel 800 ezer menekült van Kárpátalján."- adott tájékoztatást Dupka György, történész, Kárpátaljai Magyar Értelmiségiek Közösségének képviselője.

A  rendezvényen, a közreműködők fellépésükkel járultak hozzá az alkotóművész házaspár támogatásához. A jótékonysági délután 647 ezer forintos bevételét Dupka György segítségével jutatják el Belenyi Mihajlónak és feleségének.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár