+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A gazdaságnak és szervezetnek is jó a sertéshús fogyasztása
2022. február 15. kedd 16:49 - Keszthely, Várvölgy, Alsópáhok
A gazdaságnak és szervezetnek is jó a sertéshús fogyasztása
Farsangi kampánnyal népszerűsítik a sertéshúst. Az Agrárminisztérium folyamatosan támogatja a gazdákat, de fontos cél, hogy a fogyasztók tudatosan vásároljanak. Az elmúlt évek tevékenyégének köszönhetően nőtt a sertéshúsfogyasztás. Ez az ágazat fenntarthatóságát is javítja.

Az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás hazánkban meghaladja 33 kilogrammot évente. A húsboltokban a csirke után sertésből vásárolnak a legtöbbet. 

„Elég gyakran vásárolok. Pörköltet szoktunk, mert az a család kedvence, meg szoktam én Sztroganov húst, kirántott húst csinálni belőle, natúr húst, göngyölt húst, szóval nagyon változatosan” - nyilatkozta Vargáné Deák Emese. 

A sertéshús beltartalmi értékei miatt különösen fontos az emberi szervezet számára. Számos ásványi anyagot, vitamint, illetve olyan esszenciális aminosavakat és zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezetünk önállóan nem képes előállítani.

Közkedveltek  a sertéshúsból készült ételek. A káposzta és a burgonya mellett a vendégek egyre szívesebben fogyasztják grillezett zöldségekkel, zöldfűszerekkel, vagy akár gyömbérrel ízesítve a sertéshúsokat. A farsangi időszakban megnő a kereslet ezekre az ételekre.

Dénes György, AzÉn Anyósom Étterem konyhafőnöke: „Vannak időszakok, a tavasz, ősz és a téli időszak, amikor – mi úgy mondjuk – nehezebb ételeket fogyasztanak szívesen, ott nagyon eszik a sertéshúsokat. Különböző formában készítjük el, lassan sütve egy sópácban először és utána szép lassan megsütve, pörkölt jelleggel vagy akár csak roston egy ragunak elkészítve. Az A la carte és az önkiszolgáló étteremben is szolgálunk fel és készítünk ilyen fajta ételeket. Tényleg azt tudom mondani, hogy nagyon szívesen veszik a vendégeink.”      

A sertéshús népszerűsítésére kampányt indított az Agrárminisztérium. A farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva idén tízedik alkalommal hívják fel a figyelmet a kiváló hazai sertéshúsra. 

Az akció során külön kiemelik a prémium magyar fajtát, a mangalicát. A szakértők szerint a hazai gasztronómia fejlődésének egyik fontos szereplője ez az állat. Bár nincs akkora húskihozatala, mint a többi fajtának, a minősége kiemelkedő.

Ekmann László gazdálkodó: „A húsa viszonylag fiatal korban elzsírosodik, kialakul egy olyan finom zsírréteg, az izomrostok között egy intramusculáris zsírréteg, ami egyrészt befolyásolja a sütési tulajdonságait, nagyon porhanyós, puha lesz a húsa, másrészt pedig az ízét is, hiszen ebben a zsírban rengeteg ízanyag oldódik, ami kiváló minőséget biztosít a számára, ezért nagyon szeretik a húsát az emberek.”

Jelenleg a hazai állományban 9500 tenyészkoca van. Az elmúlt 3 évben felépített több tucat európai ország piaca mellé a most újrainduló japán piac együttesen tartja működésben a mangalica szektort.A világpiaci változások nehéz helyzetbe hozták a sertéságazatot is. A kormány célja, hogy a gazdák közvetlen támogatása mellett kampányokkal is népszerűsítse sertéshúst

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár