+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A fúrólégy és a fagykárok miatt is folyamatosan drágul a dió
2022. február 14. hétfő 17:43 - Keszthely, Felsőpáhok
A fúrólégy és a fagykárok miatt is folyamatosan drágul a dió
Egyre drágább a dió. A fagy és a dióburok fúrólégy is nehezíti termelők dolgát. A gazdák csak magas költségekkel tudják elvégezni a növényvédelmet. Zalában mintegy 44 hektárnyi területen van dióültetvény, de rengeteg diófa nő a házi kertekben. A szakértők szerint az egész megyében jelen van a dióburok fúrólégy.

Ha nem is nagy mértékben, de folyamatosan drágul a dió. A keszthelyi piacon a három évvel ezelőttihez képest körülbelül 600 forinttal kerül többe a gyümölcs.

„Én láttam a zöldségesnél, 6300. A pestiek mondják már, hogy 6500. Én 4500 forint/kg adom. Ugye a fajsúly azért más, ha le van szárítva, de én szeretek örömet szerezni az embereknek, ha meg van elégedve a vásárló, az visszajön” - nyilatkozta Magyar Lászlóné. 

A drágulás nem arányosan követi a termelők többletköltségét. Nagyobb összeget kell áldozni a növényvédelemre és a megnőtt bérköltségekre. A fagy és gombabetegségek mellett a legnagyobb gondot a dióburok fúrólégy okozza. Öt éve jelent meg a kártevő ebben a 2003-ben telepített felsőpáhoki ültetvényben.

Czoma Győző őstermelő: „Az ültetvény telepítésekor még nem számoltunk ezzel a dióburok fúrólégynek a kártelével és az egyéb gomba és más betegségekkel. Ezek mind folyamatosan jelentek meg, amik megnehezítik a gyümölcs termesztését.”

Az őstermelő azt tapasztalja, az alapos növényvédelemmel sem lehet a teljes termést megmenteni. Azt tanácsolja, a zöldburok repedésekor minél előbb meg kell kezdeni a betakarítást, eltávolítani a zöldburkot és meg kell mosni a termést.  Ilyen ragacslapokkal vizsgálják, hogy mikor jelenik meg tömegesen a fúrólégy.  Ekkor kell védekezni a gazdának.

„Hatósági vizsgálatok is vannak különböző növényvédelmi technológiák kipróbálására. Ezek között vannak kecsegtető eljárások, de részletekről csak az eredmények kiértékelése után lehet beszélni. Viszont az elmúlt évben az egy nagyon reménykeltő dolog, hogy engedélyezésre került egy növényvédelmi hatású termék, ami nem kimondottan egy kémiai növényvédőszer, hanem egy hatásfokozó anyag” - nyilatkozta Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője. 

A dióburok fúrólégy Amerikából származik. Európában 1983-ben fedezték fel, hazánkban 2011-ben jelent meg. A légy úgy teszi tönkre a diót, hogy petéit lerakja a termésbe, majd a nyüvek pedig szétfúrják azt.  A védekezés költségigényes, a kiskertekben pedig szinte nem is lehetséges.

Keresztes Balázs, a MATE GEorgikon Campus adjunktusa: „Hallottam már olyanokat, hogy ilyen hosszú nyakú permetezőket, meg egyebeket gyártanak ehhez. Meg lehet próbálni meg talán a későbbiek folyamán valami siker lesz, de a rajzását folyamatosan nyomon kell követni és akkor így valami, de nem sok. Azt szoktam mondani – nem mondom, hogy végérvényesen meg kell nyugodnunk, hogy sok diónk nem lesz, kivétel akkor ha olyan év van, hogy a dióburok fúrólégy valami oknál fogva mélypontján van a gradációjának, de legalább lombot még ad a dió.”

A fúrólegyet könnyű felfedezni. Akár már júniusban is megjelenhetnek ezek a rovarok a diófa levelén. A dió létfontosságú vitaminokat tartalmaz, emellett jelentős a vas-, foszfor-, magnézium-, cink- és kalciumtartalma is, mindemellett kiváló fehérjeforrás.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus