Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A fúrólégy és a fagykárok miatt is folyamatosan drágul a dió
2022. feb. 14. hétfő | Keszthely, Felsőpáhok
A fúrólégy és a fagykárok miatt is folyamatosan drágul a dió
Egyre drágább a dió. A fagy és a dióburok fúrólégy is nehezíti termelők dolgát. A gazdák csak magas költségekkel tudják elvégezni a növényvédelmet. Zalában mintegy 44 hektárnyi területen van dióültetvény, de rengeteg diófa nő a házi kertekben. A szakértők szerint az egész megyében jelen van a dióburok fúrólégy.

Ha nem is nagy mértékben, de folyamatosan drágul a dió. A keszthelyi piacon a három évvel ezelőttihez képest körülbelül 600 forinttal kerül többe a gyümölcs.

„Én láttam a zöldségesnél, 6300. A pestiek mondják már, hogy 6500. Én 4500 forint/kg adom. Ugye a fajsúly azért más, ha le van szárítva, de én szeretek örömet szerezni az embereknek, ha meg van elégedve a vásárló, az visszajön” - nyilatkozta Magyar Lászlóné. 

A drágulás nem arányosan követi a termelők többletköltségét. Nagyobb összeget kell áldozni a növényvédelemre és a megnőtt bérköltségekre. A fagy és gombabetegségek mellett a legnagyobb gondot a dióburok fúrólégy okozza. Öt éve jelent meg a kártevő ebben a 2003-ben telepített felsőpáhoki ültetvényben.

Czoma Győző őstermelő: „Az ültetvény telepítésekor még nem számoltunk ezzel a dióburok fúrólégynek a kártelével és az egyéb gomba és más betegségekkel. Ezek mind folyamatosan jelentek meg, amik megnehezítik a gyümölcs termesztését.”

Az őstermelő azt tapasztalja, az alapos növényvédelemmel sem lehet a teljes termést megmenteni. Azt tanácsolja, a zöldburok repedésekor minél előbb meg kell kezdeni a betakarítást, eltávolítani a zöldburkot és meg kell mosni a termést.  Ilyen ragacslapokkal vizsgálják, hogy mikor jelenik meg tömegesen a fúrólégy.  Ekkor kell védekezni a gazdának.

„Hatósági vizsgálatok is vannak különböző növényvédelmi technológiák kipróbálására. Ezek között vannak kecsegtető eljárások, de részletekről csak az eredmények kiértékelése után lehet beszélni. Viszont az elmúlt évben az egy nagyon reménykeltő dolog, hogy engedélyezésre került egy növényvédelmi hatású termék, ami nem kimondottan egy kémiai növényvédőszer, hanem egy hatásfokozó anyag” - nyilatkozta Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője. 

A dióburok fúrólégy Amerikából származik. Európában 1983-ben fedezték fel, hazánkban 2011-ben jelent meg. A légy úgy teszi tönkre a diót, hogy petéit lerakja a termésbe, majd a nyüvek pedig szétfúrják azt.  A védekezés költségigényes, a kiskertekben pedig szinte nem is lehetséges.

Keresztes Balázs, a MATE GEorgikon Campus adjunktusa: „Hallottam már olyanokat, hogy ilyen hosszú nyakú permetezőket, meg egyebeket gyártanak ehhez. Meg lehet próbálni meg talán a későbbiek folyamán valami siker lesz, de a rajzását folyamatosan nyomon kell követni és akkor így valami, de nem sok. Azt szoktam mondani – nem mondom, hogy végérvényesen meg kell nyugodnunk, hogy sok diónk nem lesz, kivétel akkor ha olyan év van, hogy a dióburok fúrólégy valami oknál fogva mélypontján van a gradációjának, de legalább lombot még ad a dió.”

A fúrólegyet könnyű felfedezni. Akár már júniusban is megjelenhetnek ezek a rovarok a diófa levelén. A dió létfontosságú vitaminokat tartalmaz, emellett jelentős a vas-, foszfor-, magnézium-, cink- és kalciumtartalma is, mindemellett kiváló fehérjeforrás.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2019. szep. 19. csütörtök 21:04 | Keszthely
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
| 2018. okt. 12. péntek 17:49 | Keszthely
A termés körülbelül a fele a tavalyinak, a kárt főként a dióburok-fúrólégy okozza.
| 2016. máj. 6. péntek 06:41 | Siófok
Egy év után ismét Balatonmáriafürdőre került a vándorkupa, Gyenesdiás és Balatongyörök is díjazott lett.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. aug. 2. szerda 14:58 | Cserszegtomaj
A tavalyi aszály hatása tapasztalható, de a kártevők is tizedelték a termést.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.