Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Miért drágul a dió?
2019. szep. 19. csütörtök | Keszthely
Miért drágul a dió?
Az idei évben jelentősen drágult a dió ára - ezt tapasztalhatjuk a piacokon, az üzletekben járva. Tavalyhoz képest tíz, akár húsz százalékos áremelkedéssel is lehet találkozni az országban. A diótermést tizedelő egyik károkozónak köszönhető a drágulás. Szerencsére Keszthelyre nem jellemzőek a borsos árak: olcsóbb és drágább termék egyaránt beszerezhető a városban.

A diófa még le nem hullott termésén is látszik: nem egészséges a zöld színű burok. Egy újnak számító kártevő okozza a problémát. A diót az úgynevezett “nyugati dióburok-fúrólégy” szúrta meg. A károsított termés általában idő előtt lehull a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így fogyaszthatatlanná válik.

A keszthelyi piacon mutatja ez az árus hölgy: a légy által megszúrt dió így néz ki. A termés a bennük táplálkozó nyűvek miatt megbarnul, később elfeketedik. A dió árának emelkedését főként ez a kártevő okozza. A vásárlók csak most kezdik keresni a diót a piacokon. Katonáné Juhos Györgyi ezt mondta: "Én nem szoktam sok diót vásárolni, mert csak ketten vagyunk. Esetleg csak ünnepekre, de szoktam csinálni diós tésztát, bejglit belőle, valahogy így. Vagy pedig így szemezgetjük és úgy eszegetjük meg."

A dióbél kilogrammonkénti ára széles skálán mozog a piacon - a legolcsóbban ezerötszáz forintért kínálják. Ezért az összegért tavalyi, nem kimondottan szép termést kapni. Ezen kívül kettőezertől ötezer forintig egyaránt láttunk árcédulát. A kereskedők szerint a probléma már tavaly jelentkezett. Ötvös Sándor őstermelő úgy látja: "Az idei meg még rosszabb, mert ha most megnézzük, akkor itt az élő példa, hogy még le se pottyant a fáról és már fekete." Majd folytatja: "A drágulásnak szerintem az az oka, hogy már mindenki látja, hogy nem lesz jó a termés, meg kevés lesz. Ebből kifolyólag gondolom, aki még tudja, az megveszi a karácsonyra való diót most, mert hátha rosszabb lesz, meg drágább."

A dió pénzbeli értékét meghatározza, hogy tavalyi vagy idei-e a termés, valamint nyilvánvalóan arányban van a minőséggel is. A piaci folyamatokra rálátó szakemberek szerint a kiskereskedelmi árat tekintve nem várható csökkenés. "Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy olyan drasztikus csökkenést már nem szoktunk tapasztalni, tehát ami egyszer megdrágul... Némi visszaesés tapasztalható persze, hiszen van egy lélektani határ, amit a fogyasztó már nem feltétlenül hajlandó megfizetni, afölötti árat. Tehát visszaesés tapasztalható, de olyan nagyon komolyan csökkennének a termékek árai, azt nem gondolnám" - vélekedik Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Úgy tűnik, a dió vásárlásával nem érdemes tehát várni. Ugyanis nem csak a “nyugati dióburok-fúrólégy”, hanem az egyéb baktériumos, gombás fertőzések is tizedelik a termést.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2022. feb. 14. hétfő 17:43 | Keszthely, Felsőpáhok
A növényvédelem nehéz és költségigényes.
| 2018. okt. 12. péntek 17:49 | Keszthely
A termés körülbelül a fele a tavalyinak, a kárt főként a dióburok-fúrólégy okozza.
| 2016. máj. 6. péntek 06:41 | Siófok
Egy év után ismét Balatonmáriafürdőre került a vándorkupa, Gyenesdiás és Balatongyörök is díjazott lett.
| 2024. júl. 24. szerda 19:15 | Keszthely
Bőséges a választék a standoknál, a külföldiek és a magyarok is keresik a hazai terményeket.
| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Balatongyörök
Vásárt tartottak Balatongyörökön
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.