Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kevesebb és drágább a dió, mint tavaly
2018. okt. 12. péntek | Keszthely
Kevesebb és drágább a dió, mint tavaly
Körülbelül a fele az idei diótermés a tavalyinak a termelők szerint. A kár nagyobb részét az egyre jobban elterjedő dióburok-fúrólégy okozza, amely nem csak a burkot, hanem a dióbelet is károsítja. Emellett a növény a gombás és bakteriális fertőzésekre is fogékonyabbá válik. Az alacsony termésátlag miatt a csonthéjas ára is jelentősen magasabb, mint az elmúlt években.

3300, 3600, 4000 forint. Ennyit kérnek az idei dió kilójáért a keszthelyi piacon. Az idei évben jelentősen visszaesett a diótermés hazánkban, ez látszik az árakon. A gazdák azt mondják, a csonthéjasnak közel fele rossz minőségű, így a hozam is sokkal kisebb az elmúlt évekhez képest.

„Már a levele lehullott körülbelül egy hónapja, meg folyamatosan hullik. A dió meg el van száradva, sülve a héjában, úgyhogy ami lepottyan, annak a zöme belül fekete szó szerint. Nem barna, hanem fekete. Ami van, az a kevés, az sem jó minőségű.” - mondta egy termelő, Ötvös Sándor.

Az árusok azt mondják, a vásárlók most még nem nagyon keresik a diót, az ünnepek előtt indul be jobban a vásárlási kedv. Felhívják a figyelmet azonban arra, hogy a gyenge termés miatt idén korábban elfogyhat a hazai dió, mint az elmúlt években.

Az egyik legtöbb problémát okozó kártevő a felsőpáhoki diótermesztő csapdáiban is látszik. Czoma Győző azt mondja, a légköri aszály is hozzájárult a diótermés csökkenéséhez, a legnagyobb kárt azonban a dióburok-fúrólégy okozza.

„Három-négy évvel ezelőtt még nem is figyeltünk a buroklégy kártételére. Most viszont teljesen ki vagyunk téve a buroklégy kártételnek, amit még tetőz az, hogy egy beteg burok vagy egy beteg dió a buroklégy miatt fogékonyabb lesz a gomba és egyéb más betegségekre is.” - tájékoztatott a diótermesztő.

A diótermesztő azt mondja, az idei termésnek körülbelül a felét sikerült megmenteni, annak ellenére, hogy folyamatosan permetezték a fákat. A szakemberek azt mondják, hogy a legnagyobb problémát nem az őshonos dióburok légy okozza, hanem egy olyan fajta, ami 2012-ben jelent meg hazánkban. A kártevő nem csak a burkot, hanem a dióbelet is tönkreteszi.

„Itt a gyümölcsösben például a 2016-os és ’18-as év összevetésében a jelenlétük körülbelül megnégyszereződött. A károsító terjedésével kapcsolatosan nagy probléma, hogy rengeteg szórvány terület van, tehát akár útszéleken, kint, amerre megyünk a mezőn, réten találkozunk diófával. Sőt, az erdeink esetében helyenként akár 0,5-1%-os elegyalkotó a diófa.” - tette hozzá Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője.

Mivel ezeket a fákat semmiféle vegyszerrel nem kezelik, ez kedvez a dióburok-fúrólégy elterjedésének. A károkozó miatt a dió idő előtt lehull a fáról, a termésburok pedig rátapad a dió héjára, és a dióbél penészedését okozza. A gazdák felhívják a figyelmet, hogy aki hazai diót szeretne, az időben vásárolja azt meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV

      

| 2022. feb. 14. hétfő 17:43 | Keszthely, Felsőpáhok
A növényvédelem nehéz és költségigényes.
| 2019. szep. 19. csütörtök 21:04 | Keszthely
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
| 2016. máj. 6. péntek 06:41 | Siófok
Egy év után ismét Balatonmáriafürdőre került a vándorkupa, Gyenesdiás és Balatongyörök is díjazott lett.
| 2024. aug. 2. péntek 19:15 | Keszthely
Az aszály nem tett jót a növénynek, és a párás meleg a gombáknak is kedvezett, így sok volt a munka a földeken.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.