Igazi ízkavalkád, igényes tálalás - így kínálta fagyiját hétvégén ez a balatonmáriafürdői cukrászda. S, úgy tűnik a zsűrit is lenyűgözte a kreatív alkotás, hiszen idén ezt a jeges finomságot választották a Balaton fagyijának. Fekete Tamás a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnök a szerdai ünnepélyes átadón kiemelte: a balatoni cukrászdák évre évre finomabb fagylaltokkal rukkolnak elő, így nem volt könnyű a választás.
Fekete Tamás, elnök, Balatoni Regionális TDM Szövetség: "Az elkészítés módja, a felhasznált alapanyagok, az íz harmónia, az ízek világa egyértelműen meggyőzte a zsűrit és egyhangúlag döntöttünk emellett a fagyi mellett. S, nem titkolt célunk, hogy népszerűsítsük a tavaszi Balatont, népszerűsítsük a nyári Balatont, s mindazon szolgáltatókat, akik kimagaslóan jó minőségben várják a hozzánk látogató vendégeket."
A kupa tehát egy év kihagyás után ismét a balatonmáriafürdői fagyizóhoz került. Pálfi Attila mestercukrász azt mondja: a hagyományokra alapoztak, mindeközben pedig a vendégek igényeihez is igazodtak.
Pálfi Attila, mestercukrász, Florida Fagyizó: "Idén készítettünk tényleg egy különlegességet, egy őshonos kéknyelű szőlőfajtából készült, 100 százalékos muskotályból készült. Neve a Vulkánok ajándéka azért ezt a nevet kapta, mert az a pincészet, ahonnan ezt a pasztörizált mustot kaptuk, az ő szlogenjük ez a kis hasonlat. S, mi ebből készítettük el egy vulkán formáztunk ebből a fagylaltból."
Balatonföldvár után, tehát ismét egy déli parti cukrászda hódította el a Balaton fagyija címet. A három különdíj azonban az északi partra került. A Gyenesdiáson készített diós finomság is kiérdemelte a zsűri elismerését.
Somogyi Renáta, üzletvezető, Bringatanya: "A cél az volt, hogy egy olyan alapanyagot használjuk fel, amely kötődik a településhez és mivel korábban ez volt a település neve, ezért döntöttünk emellett az alapanyag mellett. Szőlőt pedig mindenképpen szerettünk valamint szőlőt mindenképpen szerettünk volna használni, ezért választottuk ezt a közkedvelt otelló szőlőfajtát."
Emellett egy balatongyöröki fagyizó mandulás finomsága, valamint egy balatonalmádi cukrászda pisztáciás különlegessége is kiérdemelte a különdíjat.
Somogy TV