Il mio cioccolato. Ez a neve annak a fagylaltkreációnak, amely hazánkat képviseli majd a nemzetközi fagylaltkészítő versenyen. A jeges édességet egy gyenesdiási fagyizó készítette, ezzel sikerült első helyet elnyerni a budapesti válogatón. A fagyizó eddig is nagyon népszerű volt a környéken, de most sokan érkeztek azért, hogy a díjnyertes nyalánkságot megkóstolhassák.
„Keszthelyről jöttünk, a gyerekekkel biciklivel tekertünk ki. A díjnyertes fagyiról hallottunk, és gondoltuk, hogy így az ünnepek alkalmával megkóstoljuk.” - mondta Dávidné Kaszás Erika.
A fagyaltozónak nem ez az első, díjazott fagyija. Tavaly a Balaton fagyija versenyen különdíjban részesültek, de ezüst minősítést hoztak el az Év fagylaltja versenyről is. Fontos számukra, hogy a megszokott ízeket valami egyedivel, különlegessel kombinálják. A készítők számos kiállításon és fagylaltbemutatón megfordulnak, de az ötletelésben egy finom desszert is segíthet. Az Il mio cioccolato például egy étcsokoládés fagyi passiógyümölccsel, ostyadarabokkal és kakaóbab törettel.
„Úgy gondoltuk, hogy a csokoládé alapvetően is egy nagyon közkedvelt íz, és úgy döntöttünk, hogy mindenképp a csokoládénak, illetve a csokoládéfajtáknak valamelyik attitűdjével szeretnénk indulni. Mivel alapvetően a csoki édes, ezért szerettünk volna mellé egy olyan gyümölcsöt választani, ami egy kicsit savanykás. Ezért esett a választásunk erre a Dél-Amerikában honos, savas, savasabb tartalmú gyümölcsre.” - tájékoztatott Somogyi Renáta, fagylaltkészítő.
A rangos elismerés nagyon sokat jelent Renátának, aki hobbiként kezdett ezzel foglalkozni, mára pedig a hivatása lett. A fagyizó immár 11 éve várja a vendégeket a kerékpárút mellett. A megszokott ízek mellett mindig igyekeznek valami különlegességgel is kedveskedni a betérőknek. Az európai versenyre július végén kerül sor Bolognában, itt 8 ország 20 fagylaltjával mérik majd össze a gyenesdiási finomságot.
Regman Karola - Keszthelyi TV