Egy mandulás, madártejes fagylalt az alapja az idei Balaton fagyijának, melyre mandula, csokoládé, és piskótadarabok kerülnek. A hideg nyalánkság megálmodója, Somogyi Renáta. Azt mondja, egy antikváriumban talált könyvben bukkantak rá a Festeticsek kedvenc tortájának a receptjére. Ez ihlete meg a hűs édesség elkészítését.
„Tavaly is részt vettünk ezen a versenyen és plusz pontot jelent, hogyha vagy helyi terméket, illetve ha a Balatonhoz, a térséghez kapcsolódó alapanyagot, illetőleg olyan dolgot használunk fel, ami ide kapcsolódik. ezért jutott eszünkbe, hogy itt van ugye a Festetics kastély, a Festetics család és utána néztünk, hogy van-e esetleg valami olyan desszertjük, vagy kedvelt süteményük. Szerencsénk volt, mondhatjuk azt, mert egy saját tortájuk is van, ami kicsit elfeledett, de reméljük, hogy most visszahoztuk kicsit.” - nyilatkozta Renáta.
Ebben a kötetben bukkantak rá a Festetics torta receptjére
Nagyon népszerű a Balaton fagyija. Május 9-én hirdették ki a győztest. A gyenesdiási fagyizóban azt tapasztalják, hogy a vendégek mintegy fele választja ezt az ízt. Legtöbben céltudatosan, csak emiatt érkeznek. Így volt ezzel Vető Dalma is: „Én keszthelyi vagyok, de Győrből most egyenesen ide vezetett az utunk, hogy jövünk le nagymamához a picivel és hogy megkóstoljuk a fagylaltot.”
A fagyizó több sikert tudhat magáénak. A Balaton fagyija versenyen elért díjak mellett idén egy országos viadal győzteseként képviselhetik hazánkat egy nemzetközi megmérettetésen egy étcsokoládés, passiógyümölcsös kreációval.A legújabb sikerről vándorserleg is tanúskodik. A lebonyolító Balaton Turizmus Szövetség alelnöke szerint egyre több balatoni fagylaltkészítő törekszik az autentikusságra és minőségre. Az előző évekhez viszonyítva a fagylaltok ízvilágában és a tálalási kreativitásban is hihetetlen fejlődés tapasztaltak a bírálók. A megmérettetés annak a Nyitott Balaton programsorozatnak a része, melynek célja, hogy már tavasszal népszerűsítse a Balatont a vendégek körében.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV