+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Először rendeztek fánkversenyt Várvölgyön
2021. február 16. kedd 15:30 - Várvölgy
Először rendeztek fánkversenyt Várvölgyön
Szalagos farsangi fánk lett a legjobb az I. Várvölgyi Fánkversenyen. A megmérettetésre 9 kinevező mintegy 15 különféle fajtájú és ízvilágú süteménnyel nevezett. A kültéri versenyen csak a versenyzők vehettek részt. A járványhelyzet miatt a hagyományos farsangi ünnepséget nem tudták megszervezni a településen, de szűk körben a kiszebáb-égetést megtartották.

Folyamatosan érkeztek a nevezők az első várvölgyi fánkversenyre. A megmérettetésre a településen élők hozták el a tésztáikat. A finomságokat egy meghatározott időpontban hozhatták a versenyzők a Művelődési Ház mögött kialakított asztalhoz.

A megérkezett nevezők közben a kiszebábra is rátűzhették az előző évi rosszat, hogy az a tűzbe vesszen. Bár most csak szűkkörben volt lehetőség a kiszebáb égetésre, nem szerették volna kihagyni. Amíg a báb megsemmisült, a zsűri megkezdte az értékelést.

A bírák összesen 9 versenyző 15 féle fánkját kóstolták meg. A túrós, csöröge, csavart, töltött és mázas édességek mellett sós fánkok közül választhattak. A kóstolás során több szempontot is figyelembe vettek.

„Elsősorban az íz, állag és a forma tekintetében vizsgáltuk a fánkokat. Hála Istennek nagyon sokszínű volt a felhozatal. Még sós fánkunk is volt fokhagymás tejföllel, ami igazán kuriózumnak minősül. Nagyon szép formában hozták. Mindenféle mázzal ellátták a fánkokat és még saját lekvárt is hoztak a nevezők." - ismertette Bakonyi Ferenc, a zsűri tagja.

Az eredményhirdetésig is jól érezték magukat a jelenlévők, akiket egy-egy forró itallal láttak vendégül a szervezők. A település polgármestere elmondta, bár a járvány miatt sok eseményt nem tarthatnak meg, a járványügyi előírásoknak megfelelően szerettek volna egy farsangi rendezvényt.

„Gondolkodtunk azon, hogy egy jelmezes utcai felvonulást tartunk, de aztán ott sem láttuk betarthatónak a járványügyi szabályokat teljes mértékben. Úgyhogy arra gondoltunk, hogy akkor egy kis közösséggel, tehát az azt jelenti, hogy azok vehetnek részt, akik neveztek a fánkjaikkal.” - mondta el Barcza Balázs polgármester.

Az eredményhirdetés során minden résztvevő emléklappal gazdagodott. Az első három helyezett ajándékcsomagban is részesült. Az I. Várvölgyi Fánkversenye nyertese Cselediné Németh Éva lett, aki több fánkkal is nevezett.

„Szoktam sütni, mert nagy a család, 3 gyerek van, 4 unoka és azért gondoltam, hogy benevezek. és csináltam fehér csokist, karamellást.”

A fánksütés szorosan kapcsolódik a húshagyó keddhez, ami idén február 16-ra esik. Hamvazó szerdával lezárul a farsangi időszak és elkezdődik a böjt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A pandémia idején is tudtak fejleszteni a kis zalai településen, Vindornyaszőlősön.
 
A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk.
 
A polgármester közleményében a napokban megjelent cikkekről mondta el a véleményét.
 
A kivitelező megőrzi az épület jellegét és tágasabb szobákat alakít ki.
 
Biztosított a jelenléti felkészülés az érettségizőknek.
 
A település tavaly is számos beruházást valósított meg támogatások által, idén is a fejlesztenek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár