Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Húshagyó keddi fánkparti
2024. feb. 14. szerda | Gyenesdiás
Húshagyó keddi fánkparti
Hagyományosan a nagyböjt kezdetét megelőző napon tartják Gyenesdiáson a húshagyó keddi fánkpartit. A batyus rendezvényre nagyon sokan érkeztek a Községházára. A farsangbúcsúztatón különleges fánkokkal, finom borokkal vendégelték meg egymást az emberek.

A hagyományosan megrendezett húshagyó keddi fánkpartin a  Gyenesdiási Nyugdíjasklub vidám hangulatú előadása és a Gyenesi Dalárda a műsora szórakoztatta az egybegyűlteket. A farsangi karneválok időszakát lezáró program elmaradhatatlan a településen. Kicsik és nagyok együtt mulatnak, és kóstolgatják a farsang legkedveltebb ételeit, a finomabbnál- finomabb fánkokat. A háziasszonyok recepteket cserélnek. Jó tanácsokkal is ellátják a fánk készítésével próbálkozó fiatalokat. "A fánknak a legnagyobb receptje a türelem, a hozzáállás és megegyszer és tízszer is csak a türelem. Mert ha kelt tésztából csináljuk a fánkot, az ki kell, hogy keljen. Másképp nem lehet vele dolgozni. De ellenben vannak most már olyan fánkok, amik nem kell, hogy álljon. Van a túrófánk, van a túrófánk, ami nagyon egyszerűen, van a csörögefánk, ami nagyon-nagyon finom, mert egyszerűen el lehet készíteni. De amúgy a szalagos fánk az igazi művészet."- mondta el Voga Irma.

A fánkpartin verseny is volt. A nevezettek a legkülönbözőbb ízű és formájú fánkot sütöttek. Készült hagyományos szalagos, almás,  csoki mázas és égetett fánk. A képviselőfánkot is szívesen nevezték az asszonyok. Az ismert édességek mellett a zöldséggel töltött, sós fánkot is ízlelte és pontozta a szakmai zsűri."Természetesen mindegyiket a maga nemében bíráljuk. A csörögefánk mennyire roppanik, mennyire jön föl, mennyire lesz hólyagos, mert ott az a lényeg, hogy sok hólyaggal roppanjon, de ne ehetetlenül kemény legyen. Milyen szépen van kisütve, milyen színe. - Akkor vessző- jön mondjuk a szalagos fánk,amelyik úgy mondjuk autentikusabb magyar fánk. Itt azt kell tudni, hogy ennek egy nagyon szép lágy tésztájának kell lenni. Jóval lágyabb, mint egy másfajta kelt tészta. Az első felét –mikor beleteszik a zsírba- fedő alatt kell sülni, mert valamennyi nedvességtartalma van a fánknak és az a fölszabaduló gőz, az húzza föl a fánkot úgy, ha megfordítják, akkor marad egy szílag."- adott tájékoztatást Zámbó Tibor, a zsűri elnöke.

Huszonkét fánksütő asszony 25 féle fánkkal versengett a fánkirálynő cím elnyeréséért. Az értékelésben részt vett a település polgármestere is. A régi ízek a gyermekkorára emlékeztették.

"Nagyanyám nagyon finom fánkot szokott csinálni, de édesanyám is. Természetesen finom szalagos fánkot, hiszen ez egy tradíció volt a családban ilyenkor farsang idején. De nem csak ilyenkor, hanem nálunk még vasárnaponként is legtöbbször fánk volt."- mondta Gál Lajos.

Az ízletes csemegék mellett zsűrizték a jó zalai borokat is. Farsangi borkirályt is választottak. A farsang utolsó napját több mint százan, egy nagy közösségben múlatták Gyenesdiáson."A farsang farka, a régi kifejezéssel élve, ez a farsang utolsó napja az egyházi naptárban és holnaptól kezdődik anagyböjt. Természetesen ezt a hagyományt is felelevenítjük és őrizzük és hát…hatalmas nagy közösség építő és közösségmegtartó ereje van ennek a rendezvénynek."- nyilatkozott Szabó Zsolt Szilveszter, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

A télűző batyus mulatságon, a hamvazó szerda előtti estén jó zene mellett vigadni csak éjfélig lehetett.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
A családi délutánon jelmez- és fánkverseny is volt.
| 2023. feb. 21. kedd 17:33 | Hévíz
Fergeteges tánc, vidámság, jó hangulat jellemezte a hévízi Asszonyfarsangot.
| 2023. feb. 20. hétfő 16:51 | Keszthely
Sokan voltak kíváncsiak a XXII. Keszthelyi Városi Karneválra.
| 2022. feb. 22. kedd 15:30 | Hévíz
Fánkokkal is várták a vásárlókat a hévízi piacon.
| 2021. feb. 16. kedd 15:30 | Várvölgy
A járványügyi szabályoknak megfelelően szűk körű volt a rendezvény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.