Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Sokan látogattak el a hévízi Asszonyfarsangra
2023. feb. 21. kedd | Hévíz
Sokan látogattak el a hévízi Asszonyfarsangra
Nótázás, ropogós tánc, finom forralt bor, csizmaszaggató pálinka, és szalagos fánk várta a látogatókat a hévízi Asszonyfarsangra. Rengetegen látogattak ki a település Termelői Piacára, hiszen fergeteges hangulatot varázsoltak a szervezők.

Mindenki táncra perdült a rendezvényen. A Dunántúlon a régi időkben elterjedt volt az asszonyfarsang, amely a hölgyek egyetlen olyan napja lehetett, amikor a ház körüli teendőikből, kötött életmódjukból kiszabadultak, és a férfiakhoz hasonlóan mulathattak. Az összejövetel helyszíne rendszerint valakinek a háza, pincéje, a fonóház vagy a kocsma volt.

„A varázs az, hogy az emberek ki vannak éhezve az elmúlt 1-2 év bezártsága után, a közösség élményére. És azt hiszem, hogy a hangulatról nem is kell beszélni, az magáért beszél, fergeteges, jó a hangulat. Az embereknek fontos, hogy jól érezzék magukat, hogy boldogok legyenek, hogy megélhessék a közösség örömét. Mert a nehéz helyzetben mindig ez az, ami átsegít bennünket.”  - mondta Soborné Mosolygó Liám az Asszonyfarsang háziasszonya.

Fánksütő versenyt is tartottak a rendezvényen. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, mivel 26 féle finomság került az asztalra. A hagyományos farsangi fánkon kívül volt csörögefánk, túrófánk, de készítettek különleges sós süteményeket is. Az egyik legnépszerűbb a medvehagymás volt.  

„A legnagyobb értékét ennek a versenynek abban látom, hogy ezeket a hagyományokat életben tartja, és talán a fiatalok is, akik itt megkóstolják, talán utána járnak, utána kérdeznek, hogy is kell ezeket készíteni. Hiszen nagyon fontos az, hogy ezek a nagymamáink által gyakran készített süteményfajták ne vesszenek ki, és ezeknek a versenyeknek ez a legnagyobb értékük. Az, hogy mi kit díjazunk, az igazából most csak jelképes.”  - közölte Kövérné Kalmár Mónika cukrászmester.

A piacosok összefogásának köszönhető, hogy több nagy rendezvényt meg tudtak valósítani tavaly is. Idén sem más a terv, érdekes, izgalmas programokkal készülnek a látogatóknak, a turistáknak. Cél, hogy visszacsalogassák a vásárlókat a piacra.

„A két Covidos év után jött ez a háborús év, és ez jelentősen betett a turizmusból élő településeknek, így Hévíznek is. A mi látogatottságunk is erősen csökkent, hogy valamivel javítsuk a piac látogatottságát, ezért csinálunk időnként  úgynevezett tematikus rendezvényeket, ezt a korábbi években is csináltuk, nagyon jó volt. Csináltunk lecsófőzést, halászléfőzést, akkor voltak hagyma napok. Most az idei évben kisebb költségvetésből meg tudjuk oldani a disznóvágás helyett, ezt az Asszonyfarsangot.” - közölte Benkő Lajos a Hévízi Termelői Piac vezetője.

Két rendezvénnyel is készülnek a Hévízi Termelői Piacon a közel jövőben. Néhány hét múlva tartják a Dödölle Fesztivált, majd amikor beérik a medvehagyma, akkor annak kapcsán szerveznek tematikus hétvégét. Ott helybéliek főznek, sütnek ételeket ebből az alapanyagból.    

| 2021. szep. 1. szerda 16:30 | Keszthely
Augusztus 27-én távozott zalaköveskúti otthonából a 69 éves asszony, azóta nem adott magáról életjelet.
| 2024. feb. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
A Keszthely Város Sportjáért és Oktatásért Egyesület Mozgáskorlátozottak Szakosztálya rendhagyó ünnepe
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
A családi délutánon jelmez- és fánkverseny is volt.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötletes jelmezekkel versengtek a zsűri előtt a jelentkezők a Keszthelyi Városi Karneválon.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
A Kis Szent Teréz Plébánia farsangi bálján befolyt bevételből a fiataloknak szerveznek lelki programokat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.