Mindenki táncra perdült a rendezvényen. A Dunántúlon a régi időkben elterjedt volt az asszonyfarsang, amely a hölgyek egyetlen olyan napja lehetett, amikor a ház körüli teendőikből, kötött életmódjukból kiszabadultak, és a férfiakhoz hasonlóan mulathattak. Az összejövetel helyszíne rendszerint valakinek a háza, pincéje, a fonóház vagy a kocsma volt.
„A varázs az, hogy az emberek ki vannak éhezve az elmúlt 1-2 év bezártsága után, a közösség élményére. És azt hiszem, hogy a hangulatról nem is kell beszélni, az magáért beszél, fergeteges, jó a hangulat. Az embereknek fontos, hogy jól érezzék magukat, hogy boldogok legyenek, hogy megélhessék a közösség örömét. Mert a nehéz helyzetben mindig ez az, ami átsegít bennünket.” - mondta Soborné Mosolygó Liám az Asszonyfarsang háziasszonya.
Fánksütő versenyt is tartottak a rendezvényen. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, mivel 26 féle finomság került az asztalra. A hagyományos farsangi fánkon kívül volt csörögefánk, túrófánk, de készítettek különleges sós süteményeket is. Az egyik legnépszerűbb a medvehagymás volt.
„A legnagyobb értékét ennek a versenynek abban látom, hogy ezeket a hagyományokat életben tartja, és talán a fiatalok is, akik itt megkóstolják, talán utána járnak, utána kérdeznek, hogy is kell ezeket készíteni. Hiszen nagyon fontos az, hogy ezek a nagymamáink által gyakran készített süteményfajták ne vesszenek ki, és ezeknek a versenyeknek ez a legnagyobb értékük. Az, hogy mi kit díjazunk, az igazából most csak jelképes.” - közölte Kövérné Kalmár Mónika cukrászmester.
A piacosok összefogásának köszönhető, hogy több nagy rendezvényt meg tudtak valósítani tavaly is. Idén sem más a terv, érdekes, izgalmas programokkal készülnek a látogatóknak, a turistáknak. Cél, hogy visszacsalogassák a vásárlókat a piacra.
„A két Covidos év után jött ez a háborús év, és ez jelentősen betett a turizmusból élő településeknek, így Hévíznek is. A mi látogatottságunk is erősen csökkent, hogy valamivel javítsuk a piac látogatottságát, ezért csinálunk időnként úgynevezett tematikus rendezvényeket, ezt a korábbi években is csináltuk, nagyon jó volt. Csináltunk lecsófőzést, halászléfőzést, akkor voltak hagyma napok. Most az idei évben kisebb költségvetésből meg tudjuk oldani a disznóvágás helyett, ezt az Asszonyfarsangot.” - közölte Benkő Lajos a Hévízi Termelői Piac vezetője.
Két rendezvénnyel is készülnek a Hévízi Termelői Piacon a közel jövőben. Néhány hét múlva tartják a Dödölle Fesztivált, majd amikor beérik a medvehagyma, akkor annak kapcsán szerveznek tematikus hétvégét. Ott helybéliek főznek, sütnek ételeket ebből az alapanyagból.