+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Díjnyertes lovas fotók a Hintómúzeumban
2020. október 19. hétfő 11:08 - Keszthely
Díjnyertes lovas fotók a Hintómúzeumban
Az érzelmek kimutatása volt az egyik fő zsűrizési szempont a Lovas Nemzet Fotópályázatán. A magazin jubileumi évfordulója kapcsán meghirdetett versenyen öt kategóriában nevezhettek a pályázók. 414 pályaműből kellett kiválasztani a legjobbakat, melyeket a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeumában állítottak ki. A nyertesek Keszthelyen vehették át díjaikat.

Amatőr, junior és profi kategóriákban hirdették meg eddig a fotópályázatot. Idén azonban két külön csoportban, az őshonos fajtákat bemutató lovas nemzetünk kincsei, valamint a lovak és kutyás kategóriában is nevezhettek a fotósok a Lovas Nemzet 25 éves, jubileumi pályázatára. A dobogósok mellett különdíjasokat is választottak.

„Én 20 éve lovagolok. Először jártam egy lovardába tanulni, uténa versenyeztem négy évig és már oktatok jelenleg is. És a Szilajt, akit a képen is lehet látni, hét éve velem van, és igazából egy ilyen szerelem ló.” - mondta el Kakas Rebeka különdíjas.

A beérkezett 414 pályaműből egy négytagú zsűrinek kellett kiválasztani a legjobbakat. Ezeket előzetesen online kellett pontozniuk 1-től 20-ig. A pályázókat nem ismerhették a bírák, mindannyiukat sorszám jelölte. Az ítészek között volt a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeumának vezetője, Varga Zoltán is.

„Ugye napjainkban már mindenkinek a zsebében ott lapulnak a mobiltelefon és már szuper kamerákkal nagyon jó felvételeket lehet készíteni, de amikor a legjobb jelenetet, pillanatot látja az ember, mire előveszi a telefont és készül, az már rég elszállt. És vissza már nagyon ritka az, hogy ugyanaz, ugyanúgy megismétlődjön. És hát ezért is becsülendő így ezeknél a fotósoknál, hogy vették itt a fáradtságot, mert gondolom, hogy nagyon sok felvétel készült, amik közül ezeket a díjazott képeket ki tudták ők is válogatni.”

A pályázattal kapcsolatban Dallos Gyula miniszteri biztos úgy fogalmazott, örvendetes, hogy a lovas kultúrát ilyen kiállításokkal is őrzik. Hozzátette, a múltunk mában való megmutatása fontos feladat.

„A királyi családnak a több évtizedes munkája, érzékenysége arra, hogy a több ezeréves kultúránk, lovas kultúránk amely szerves része a nemzeti kultúránknak, tele hungarikumokkal fontos, mert őseink tudását a lovas kultúrán keresztül tudjuk a legjobban a mában elhelyezni, amely által többek leszünk.”

A magazin 20 évvel ezelőtt írta ki először a fotópályázatot, melyre nem csak hazánkból, az országhatáron kívülről is jelentkeztek. A pályázat fő témája minden alkalommal a ló, a lovas és a természet kapcsolata. A díjazottakat előzetesen e-mailben értesítették, a díjakat Keszthelyen adták át.

„Hiszen ez a hintómúzeum olyan magas színvonalúan mutatja be a lovas kultúrát a Festetics-család óta, hogy igazából nem is kívánhattunk volna jobb helyet.” - ismertette Király Éva főszerkesztő.

A díjazottak Mihály Árpád szobrászművész Hunor és Magor című bronzplakettjét kapták meg. A kiállítást jövő tavaszig tekintheti meg a publikum.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus