Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A lóversenyzés és a divat világa elevenedett meg a majorban
2024. júl. 9. kedd | Fenékpuszta
A lóversenyzés és a divat világa elevenedett meg a majorban
Lóversenyzés és a divat világa címmel szerveztek programot hétvégén a Fenékpusztai Majorságban. Az érdeklődők rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt, de megelevenedett a múlt század világa is. Az esemény apropóját a hétvégi Magyar Derby és Divatfesztivál adta.

Számos érdekességet megtudhattak a látogatók a rendhagyó tárlatvezetésen. A fenékpusztai major kiállításaiban a lótenyésztés és a lóversenyzés világába leshettek be az érdeklődők. Lapozgathatták a méneskönyvet, amelyben a Festeticsek lovairól tájékozódhattak. Egy angol telivér csontvázát is szemügyre vehették, de a digitális technikának köszönhetően az állat szervezetének működését is megismerhették. A program nagy népszerűségnek örvendett a látogatók körében.      

„Én német-olasz tanár vagyok, pedagógusként igazából végignézhettem ezt a tárlatvezetést, egy nagyon szép tárlatvezetésben volt részünk. Ez az élmény a meleg ellenére – a strandolást szeretem, de egy ilyen élményért föladtam. Úgyhogy nagyon-nagyon tetszett ez a délután így a meleg ellenére, mert azért az idegenvezetés közben nem volt olyan meleg.” - mondta egy résztvevő, Fülöp Nóra Éva.

A piknik udvaron a Gavallérok és Dámák a múlt évezredből elnevezésű csoport mutatkozott be. A hölgyek egy díszes májusfa körül mutattak be koreográfiákat, elkápráztatva ezzel a közönséget. Az érdeklődőket meg is invitálták, hogy közösen kipróbálják a táncot. A csapat nagyjából egy hónapja alakult Stolze Ágnes és Darida Ildikó vezetésével. A tagok célja, hogy felelevenítsék az elmúlt korok hangulatát, ruháit, játékait.

„Körülbelül 12 fővel vagyunk most jelen a fenékpusztai majorságban. Gyakorlatilag ami a lényeg, hogy mi vissza szeretnénk hozni a régi időknek a hangulatát, a feelingjét. Ezt mi úgy szoktuk megtenni, hogy vagy táncolunk – van egy gyönyörű szép májusfánk, és azzal táncolunk korhű zenékre, illetve piknikelni szoktunk a Balaton-parton, és korhű játékokkal szoktunk játszani.” - tájékoztatott Darida Ildikó, a Gavallérok és Dámák a múlt évezredből alapítója.

A fenékpusztai major a 19. században a magyar lótenyésztés és lovassport egyik fellegvára volt. Az épületegyüttes felújítása után ezt a miliőt szerették volna feleleveníteni, és ezt célozzák meg a különböző programok is. A vasárnapi rendezvény apropóját egy rangos hazai esemény adta.        

„Július 7-én tartottuk meg itt a Fenékpusztai Majorságban a Lóversenyzés és a divat világát. Ennek az apropója nem más, mint a Kincsem Parkban megrendezésre kerülő Derby és Divatfesztivál, ami az országban az egyik legrangosabb galoppverseny, ahova rengeteg telivér érkezik, és rengetegen érkeznek európai versenyhelyszínekről is.” - emelte ki Tóbiás Gábor, a Fenékpusztai Majorság létesítményvezetője.

A major látogatói maguk is visszarepülhettek a múlt századba, hiszen korabeli ruhákba bújhattak. Ez a programpont is nagyon népszerű volt, főként a kislányok körében aratott sikert. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 22. kedd 17:23 | Gyenesdiás
A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny.
| 2023. feb. 28. kedd 17:06 | Keszthely
Kiváló hazai és nemzetközi versenyeken szereplő kancák és mének vannak a MATE keszthelyi kampuszán.
| 2022. aug. 30. kedd 15:40 | Keszthely
A ló és ember közötti kapcsolatot mutatták be a Régmúlt Idők Lovas Fesztiválja programjain.
| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
| 2022. máj. 30. hétfő 15:56 | Keszthely
A Magyar Imre Emlékverseny egyben a Zala megyei Díjlovagló Bajnokság 1. fordulója is volt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.