Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Decs község lovasa nyerte Festetics Vágtát
2023. aug. 22. kedd | Gyenesdiás
Decs község lovasa nyerte Festetics Vágtát
Decs község lovasa nyerte meg a Festetics Vágtát. A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny, végül Kovács Levente és Rikárdó futottak be elsőként. Az egész napos eseményen számos lovas programmal készültek a szervezők.

Kilenc felnőtt versenyző szállt nyeregbe a Faludi síkon rendezett megmérettetésen. Három körbe sorsolták a nevezőket, akik közül szoros versenyeken dőlt el, hogy ki lesz a három döntős. A kishuszárok is sokan indultak a gyenesi elődöntőn, 10 fiatal mérettette meg magát. A pályát nagyon szeretik a versenyzők, többen közülük komoly tapasztalattal rendelkeznek, hiszen sokan már az országos döntőkön is szép sikereket értek el. Vallják, ez a helyszín a legjobbak közé tartozik, ez a szervezőknek nagy öröm

„Bugacról, Szilvásváradról, Szikszóról, de sorolhatnám még, ilyen messziről eljöttek hozzánk versenyezni azok, akik szerették volna megmérettetni magukat. És ez bizonyítja azt, hogy ezek szerint jó ez a rendezvény, szeretnek idejárni, mert nagyon sok a visszatérő. Jó a pályánk is, biztonságos. Itt megint lehetett látni a tempókon, hogy mindenki milyen bátran lovagolta meg a pályát.” - mondta el Varga Zoltán szervező.

A döntő előtt színes programokkal kápráztatták el a közönséget. Többek között huszárbemutatókkal idézték fel az elmúlt századokat. Kihagyhatatlan volt a szabadidomított lovak bemutatkozása is a programból. A Vágta a lovas hagyományokat hivatott népszerűsíteni. A magyarság életében mindig is fontos szerepet játszottak a hátasok. A lovas kultúra ápolása kiemelt feladat a szervezők szerint, ezért is tartják fontosnak, hogy minden évben megtartsák a Nemzeti Vágtát.

„A kereszténység és a lovas nemzettudat meghatározza az egész magyarságot. És ennek egy  nagyon jó példája ez a Festetics Vágta, amelyet már 14. alkalommal rendeznek itt. Elsőként jelentkezett Gyenesdiás, amikor kitalálta a Nemzeti Vágta szervezőbizottsága, hogy szeretnénk országosan mindenfele kvalifikáló, minősítő versenyeket szervezni. Akkor Gyenesdiás mindjárt jelentkezett. Itt az egykori Festetics pályán, ahol szintén száguldoztak a lovak a múlt században. És újraélesztették ezt a hagyományt.” - fogalmazott Ladányi Kovács Zoltán a Nemzeti Vágta ügyvezető igazgatója.

A döntőt a kishuszárok kezdték meg. Közülük a szikszói Harsányi Viktória nyerte a futamot, a második a csemői Domján Korina lett, a harmadik helyet pedig az iváni Tóth Fanni szerezte meg. Nem kevés izgalmat tartogatott a felnőttek döntője. A többszörös nyertes Németh János és Kovács Levente között dőlt el a viadal, végül az előbbi ért célba Decs községet képviselve. Baja lett a második, míg a szilvásváradi Nyéki Levente harmadikként futott be.

„Nagy örömmel, nagy izgalommal telt ez a mai nap, főleg az előfutam, mert ugye volt ez a Pipacs Porva színeiben. Tőle egy nagyon minimált tartottam, de mégsem féltem. Nem mondom, hogy könnyű versenyt vártam, kicsit nehezebbre, de attól függetlenül elég könnyű volt.”

A program az ünnepélyes díjátadóval zárult. A legjobbak október első hétvégéjére készülhetnek, a Nemzeti Vágtára, melyet idén nem a Hősök terén, hanem Szilvásváradon rendeznek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
| 2021. aug. 23. hétfő 17:27 | Gyenesdiás
12. alkalommal adott otthont Gyenesdiás a Festetics Vágtának, a Nemzeti Vágta regionális előfutamának.
| 2021. aug. 19. csütörtök 17:26 | Keszthely
Koncertek, játékok és lovas programok is lesznek a háromnapos hétvégén.
| 2020. aug. 24. hétfő 14:11 | Gyenesdiás
A gyenesdiási elővágtáról összesen 6 lovas jutott tovább a Nemzeti Vágtára.
| 2020. aug. 17. hétfő 14:44 | Gyenesdiás
A verseny előtt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt egy héttel elhalasztották az előfutamot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.