Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Vasárnap lesz a Festetics Vágta
2024. aug. 16. péntek | Gyenesdiás
Vasárnap lesz a Festetics Vágta
15. alkalommal rendezik meg a hétvégén a Festetics Vágtát. A Nemzeti Vágta regionális előfutamának előkészületei már a finisben vannak, a pálya készen várja az ide érkező lovasokat. Mint minden évben, idén is számos színes programmal készülnek a szervezők a futamok mellett.

Az első Festetics Vágtát 2010-ben rendezték meg Gyenesdiáson. Már az első évben is százak voltak kíváncsiak a lovas kultúra egyik legnagyobb ünnepére. Az ötletgazdák úgy gondolták, hogy a főváros mellett vidéki helyszínekre is el kell vinni a programot, hiszen a magyar kultúrához kétségtelenül hozzátartozik a ló és a lovaglás. A hagyományokat pedig minél szélesebb körben kell őrizni. A Faludi-sík a legrégebbi vidéki helyszín. 

A szervezők már komoly tapasztalattal rendelkeznek, hogy minek és mikor kell elkészülnie, hogy hétvégén zökkenőmentesen tudják elindítani a futamokat. A pályán lévő füvet csütörtökön nyírták le.  A színpadot felállították már, és a biztonsági korlátok helyét is kimérték. Az előkészületek hónapokkal ezelőtt kezdődtek. A gyenesi pálya az egyik legnívósabbnak számít, nem csak a térségből neveznek itt a versenyre. 

„Kiteljesedett. Határon túlról is érkeznek versenyzők. Például Szlovéniából jelezték, de Erdélyből is fognak érkezni, Felvidékről is feltehetően. Persze, így, mint tapasztalt szervező, most már nevezhetem így magam, az a biztos, amikor már ideérkeztek a lovakkal. Ugye hozzá kell tenni, hogy a lóversenyzés, a lovas verseny is azért nem olyan, mint egy átlag sport, hanem itt egy társsal kell együttdolgozni. Tehát nagyon sokszor apró momentumokon múlik, hogy a ló valami sérülést kap az utolsó pillanatban és le kell mondani a versenyt.”

A jelenlegi nevezések szerint 10-12 lovasra lehet számítani a vasárnapi futamon. Gyenesdiás színeiben évek óta Varga Zoltán indul. Táltos ebben az évben is jó formában van. Az elmúlt időszakban egyebek között 10 hosszos büntetőhátrányból hozta fel magát szorosan a mezőnybe, tavaly pedig kevésen múlt, hogy nem őt hozták ki győztesnek.  

„Tavaly is elég szépen helytálltunk, igyekszünk ezután is. Hozzá kell tenni, hogy egyrészt azért is jó szerintem, hogy a szervező versenyez is, mert közvetlenül érzékeli azokat a pontokat, amikre fontos odafigyelni így versenyzői szempontból, a lovak szempontjából is. És ezért is igyekszünk mindent megtenni, abba az irányba terelni, hogy mindenki elégedett legyen, aki ide eljön hozzánk. A lovasok is, a lovak is úgymond és a nézők is persze elsősorban.”

Az ünnepélyes megnyitó 11 órakor kezdődik vasárnap. A Radetzky Huszár Egyesület felvezetőjét követően délben lesznek az előfutamok, fél 1 környékén a kishuszár futamok. A programban szerepel még a kocsitoló verseny, valamint bemutatkoznak a Gyenesdiási és a Magyar Imre Lovas SE tagjai. Agarászok, lovasíjászok, kopjások és solymászok is tartanak bemutatókat, de elmaradhatatlan a szabadidomítási előadás is. A Festetics Vágta döntője a tervek szerint 17:30 környékén kezdődik. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 19. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
15. alkalommal szervezték a Festetics Vágtát Gyenesdiáson.
| 2023. aug. 22. kedd 17:23 | Gyenesdiás
A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny.
| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
| 2021. aug. 23. hétfő 17:27 | Gyenesdiás
12. alkalommal adott otthont Gyenesdiás a Festetics Vágtának, a Nemzeti Vágta regionális előfutamának.
| 2021. aug. 19. csütörtök 17:26 | Keszthely
Koncertek, játékok és lovas programok is lesznek a háromnapos hétvégén.
11:15
Diagnózis
11:54
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Vajtó és a világ
18:51
Sporttárs
19:24
Hargita TV
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Vajtó és a világ
21:51
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.