Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Penge volt a leggyorsabb, Illyefalva győzött a Festetics Vágtán
2024. aug. 19. hétfő | Gyenesdiás
Penge volt a leggyorsabb, Illyefalva győzött a Festetics Vágtán
Illyefalva nyerte meg a 15. Festetics Vágtát. A jubileumi rendezvényen 10 felnőtt lovas, 4 kishuszár és 3 gyermek mérettette meg magát, hogy kvalifikálhassanak októberre, Szilvásváradra a Nemzeti Vágtára. A Gyenesdiáson rendezett előfutamon számos más színes programmal is várták a közönséget.

A felnőtt lovasokat három futamba sorolták. Több esetben kaptak rontott rajt miatt büntetőhosszokat a versenyzők, de így is szépen helytálltak. Az elődöntőkből Kraszna, Illyefalva és Kétegyháza képviselői kerültek ki győztesen. A kishuszároknál is izgalmas volt a küzdelem, közülük Csikszenttamás lovasa volt a legeredményesebb. Göd és Baja képviselőivel jutottak a döntőbe. 

„A Nemzeti Vágta, nálunk 15 éve, mint előfutam, összességében 17 éve zajlik és ebből is látszik, hogy egy célirány elindult a lovasoknál. Tehát a lovaknak a fajta, a típus, a temperamentum kiválasztása, mert azért itt, ha a melegítőpályán is, ha végignéztünk, eleinte én szoktam így nagyokat alakítani, most meg nagyon sok lovas épp, hogy fenn tudott maradni a nyeregben. Mert annyira pörgős, jó teljesítményű, nagy tudású lovakkal jönnek.” - mondta el Varga Zoltán szervező, versenyző.

Elengedhetetlen volt idén is a kocsitoló verseny. Gyenesdiás és Kocs csapatai mérhették össze erejüket.  

A szervezők számos színes programot kínáltak a döntőig. Látványos volt a kopjások zászlós programja, akik a végvári vitézi életről és harcmodorról tartottak bemutatót. 

Sokakat vonzott a szabadidomítási előadás, melyen Hamza Viktória három lova és kutyája mutatott be látványos produkciót. A Faludi-síkon található Festetics-pálya nagyon népszerű, ez az egyetlen helyszín, ahol 15 éve megszakítás nélkül szerveznek előfutamot a Nemzeti Vágtára. 

„Önmagában látható, hogy az idei alkalomból a 17 versenyzőből 3 határon túli versenyző jelentkezett és én azt gondolom, hogy ez bizony arra predesztinál bennünket, hogy a jövőt is segítsük a lovasokat, a közösségeinket.” - osztotta meg Gál Lajos Gyenesdiás polgármestere.

A Festetics Vágta döntője is sok izgalommal társult. Ebben az évben már gyermekhuszár kategóriában is indult futam. A fiatalok közül az első kanyarban kettő kisodródott, de sértetlenül úszták meg a balesetet. Végül a gödi színekben indult versenyző győzött. A kishuszároknál Csikszenttamás lovasa vezetett, de az utolsó kanyarban Baja képviselője meg tudta előzni, így ő lett a győztes. A Nemzeti Vágtán több újdonság is lesz, amely őket érinti. 

„Többek között azzal, hogy a kishuszárok most már ketté lettek szedve. Egyrészről a kishuszárok 18 éves korig versenyezhetnek az eddigi 16-tal szemben. Illetve a legkisebbek is lehetőséget kaptak és külön kategóriában a gyermekhuszárok is fognak versenyezni.” - emelte ki Zajzon András a Nemzeti Vágta elővágta futamainak szervezője.

A felnőttek döntőjénél az előfutamhoz hasonlóan jól rajtolt  Farkas Árpád Dán, Illyefalva lovasa. Az izgalmas két és fél kör végén Istafan Penge nevű lovával ért célba elsőként. 

„A döntőben már nagyobb volt az izgalom- Ugye a ló, az ellenfelem kicsit idegesebb típus volt, emiatt féltem, hogy valami bajt csinál az én lovamat is felhúzza, de hála Istenhnek ez nem történ meg. Úgyhogy el tudtunk kapni egy jó startot. Előre el tudtunk menni. Az volt a terv, hogyha nem sikerül, akkor végig lovagolom, de így is végiglovagoltam, úgyhogy eléggé kifárasztott, de hála a Jó Istennek megnyertük.”

A nyertes mellett a többi döntős, így Kraszna, Kétegyháza és Kocs valamint a rendező jogán Gyenesdiás lovasa is képviselheti települését Szilvásváradon október 5-én és 6-án a Nemzeti Vágtán. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 16. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Zajlanak az előkészületek.
| 2023. aug. 22. kedd 17:23 | Gyenesdiás
A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny.
| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
| 2021. aug. 23. hétfő 17:27 | Gyenesdiás
12. alkalommal adott otthont Gyenesdiás a Festetics Vágtának, a Nemzeti Vágta regionális előfutamának.
| 2021. aug. 19. csütörtök 17:26 | Keszthely
Koncertek, játékok és lovas programok is lesznek a háromnapos hétvégén.
11:15
Diagnózis
11:54
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Vajtó és a világ
18:51
Sporttárs
19:24
Hargita TV
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Vajtó és a világ
21:51
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.