+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A termelőtől a fogyasztóig
2020. augusztus 4. kedd 16:42 - Hévíz
A termelőtől a fogyasztóig
A tehénfejést vehették szemügyre és a friss tejet is megkóstolhatták az érdeklődők a hévízi piacon. A programsorozat célja, hogy a vásárlók megismerjék az árusokat, és lássák azt, hogy hogyan jut el az adott termék az előállítótól a fogyasztóig. Korábban már bemutatkoztak a kézművesek, most pedig Korosa Andráson volt a sor, de a nemezelés technikájába is bepillantást lehetett nyerni Dancsecs Diána jóvoltából.

Tehénfejésre vállalkoztak a gyerekek a hévízi piacon. A vásárcsarnok melletti füves területen Bazsalikom és Boróka várta az érdeklődőket, akik szemügyre vehették a fejés technikáját, a bátrabbak pedig maguk is kipróbálhatták ezt az egyáltalán nem könnyű műveletet. Sokaknak először volt alkalmuk ilyennel találkozni, mások azonban már gyakorlottan vették szemügyre a fejést.                              

„Nagyon szeretünk minden ilyen rendezvényt, ami itt a piacon van, és fontosnak tartom, hogy a gyerekek testközelből lássák az állatokat, aminek a termékeit fogyasztjuk otthon is.” - mondta egy érdeklődő, Márton Aliz.

A hévízi piacon Korosa András vállalta, hogy bemutatja a tehénfejést az érdeklődőknek. A piac vásárlói nem csak a kézi, hanem a gépi fejést is szemügyre vehették. Korosa András azt mondja, nagyon fontos népszerűsíteni a helyi termelőket, hiszen ezek a termékek amellett, hogy a közelünkben vannak, természetes összetevőket tartalmaznak, így rendkívül egészségesek. Ugyanakkor az is lényeges, hogy a vásárlók tudják, hogy honnan erednek ezek a termékek.           

„Inkább az idősebbek körében van ez, hogy a nagymama még emlékszik a langyos tejre, meghajtották, de a mai fiatalok körében egyáltalán, sőt. Annyira naturális ízekre vagyunk rászoktatva, az ilyen semleges, semmilyen ízű dolgokra, hogy nekik fura például az, hogy egy tejnek van íze, hogy langyos mondjuk a tej, és, hogy mondjuk tehénszaga van. Az nem tehénszag igazából, hanem az adott állat amit legel, annak a tükrében a tejnek van íze.” - tájékoztatott a gazdálkodó.

A programsorozat az idei évben vette kezdetét Hévízen. A különböző bemutatók célja, hogy a termelőket közelebb hozzák a vásárlókhoz. A piacon fontosnak tartják, hogy a helyi termékek előállítóit megismertessék a fogyasztókkal, ugyanakkor cél az is, hogy az érdeklődők lássák az a folyamatot, ahogy egy adott termék a termelőtől a vásárló asztalára kerül.           

„Azt vettem észre, hogy ez a most sajnálatosan dúló járvány - ami Zala megyében különösen erős, a legjobbak között vagyunk idézőjelben – egyfajta falat vont az emberek közé, és valahogyan a korábban megszokott bizalom a vásárlók és az eladók között egy kicsit megingott és távolságtartók lettek az emberek. Szerettem volna ezt a falat lebontani, közelebb hozni, megismertetni a vásárlókat és az árusainkat, ezért találtuk ki ezt az akciót.” - emelte ki a piac vezetője, Benkő Lajos.

A tehénfejés mellett a nemezelés technikáját is figyelemmel kísérhették az érdeklődők. Korábban már bemutatkoztak a piacon áruló kézművesek és a vezetőség a jövőben is számos lehetőséget kínál az árusokkal való ismerkedésre. Emellett a piaci napokon kívül gazdaságok meglátogatására is lehet jelentkezni.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Vonyarcvashegy köztiszteletben álló tanítónőjét köszöntötték.
 
A gímek násza idején sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye.
 
A keszthelyi oktatási intézményekben nincs hivatalosan megerősített fertőzött.
 
Többek között kiállítás megnyitó, ingyenes tárlatvezetések és pétanque verseny is lesz.
 
Elkezdődött Fenékpuszta első üteme. Tervszerűen halad az építkezés.
 
A Ranolder iskola negyedikesei vetélkedtek egymással a gyermekkönyvtárban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár