+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Drága a gyümölcs idén
2020. június 24. szerda 11:12 - Keszthely
Drága a gyümölcs idén
Kevés lesz idén a gyümölcs, így magasabb lehet az áruk is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerinte kevesebb, mint 500 ezer tonna termésre lehet számítani az átlagos 900 ezer tonnával szemben. Eddig körülbelül fele annyi cseresznye, meggy és kajszibarack termett, mint a korábbi években.

Szép számmal kaphatók a magyar gyümölcsök a keszthelyi Városi Piacon. A legtöbben az idénygyümölcsökből válogatnak, melyekben egy közös van, szinte egyiknek sem kapható kilója ezer forint alatt. A jobb minőségű meggy ára 1000 és 1200 forint között van, az eperé pedig akár 1400 forint is lehet. A málnáért 1000 és 2000 forintot is elkérhetnek az eladók, de a ribizli és az áfonya kilogrammonkénti ára is 1200 forint felett van. Ez a hölgy is gyümölcsért érkezett az árusítóhelyre, cseresznyét vásárolt.

„Szépek az áruk, sokkal több van most már. Hát szezongyümölcsöket, epret vettem sokáig ugyanannál az eladónál. Szépek voltak, de hát drágák. 1000 forint alatt szinte semmi nincs. Most is direkt ezért jöttem, cseresznyéért. Szép, hát sajnos nem marad el sokáig, csak annyi, hogy egyszeri fogyasztásra, mert vizes, nem bírja.” - mondta el Leskóné Frankó Ilona.

A szakemberek szerint a gyümölcstermés minőségével idén sem lesz gond, a mennyiségével viszont annál inkább. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint sok helyen köszöntött be a virágzási időszakban a fagy, így a szamócától a dióig sok fajtánál okozhatott ez károkat. A helyi termelők és kereskedők is arról számolnak be, hogy esetekben megfeleződött a termés a korábbi évekéhez képest. Emiatt a kilogrammonkénti áruk is növekedhet egyes gyümölcsöknek.

„A gyümölcsök idén is nagy népszerűségnek örvendenek. Az árak kapcsán azt lehet elmondani, hogy a sárgabaracknak jelentősen növekedett az ára, hiszen a kora tavaszi fagyok elvitték a virágokat és ezért a termés is sokkal kevesebb lesz. Azonkívül a többi gyümölcs az mérsékelten lett talán kicsit drágább. Itt azért a klímaváltozás hatásaival is már számolni kell, a kártevők is már nagyobb számban vannak jelen, ezért valamelyest minden drágult egy kicsit.” - ismertette Lázár Olimpia kereskedő

A gyümölcsök az áremelkedés ellenére továbbra is keresettek a keszthelyi piacon. A kereskedők tapasztalata szerint ehhez hozzájárulhat az egészséges életmódra való törekvés, illetve az is, hogy itt magyar terméket vásárolhatnak az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus