Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Oltónap: ezer év esszenciája
2024. már. 18. hétfő | Tilaj
Oltónap: ezer év esszenciája
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban. A kistelepülésen nagy hangsúlyt fektetnek az ősi, magyar gyümölcsfák megőrzésére. Az oltványok szaporításában is segítettek az oltóemberek. A kertészkedőknek a szokásosnál előbb kellett elővenni az oltókéseket, mert idén a szokásosnál korábban kicsalogatta a rügyeket az időjárás.

Bőven akadt dolga a gyümölcsoltóknak. A Vadkörte Gyümölcsész Kör tagjai gyűjtötték az ágakat, amikbe és amikkel oltottak a rendezvényen. Alma, körte, meggy, cseresznye, barack és megannyi gyümölcsfa, mintegy 200 fajta oltványból lehetett válogatni. Helyi, jól bevált fajtákat kínáltak a gazdáknak.

„Én is otthon szoktam oltani, már most is beoltottam a saját részemre. Aztán mondom eljövök, mégis megnézem. Az ember újat lát, hall, ezért jöttem ide” - nyilatkozta Koronczi József. 

A tilaji kiskertmegőrző programot Senkó József néhai polgármester indította el, már fia viszi tovább a 15 éves múltra visszatekintő rendezvényt. A településen nagy hangsúlyt fektetnek a gyümölcsfeldolgozásra. Az erre a célra épített aszalóháznál rendezték meg az oltónapot. 

„Zala megyének nagyon kis falvai vannak, gyakori, hogy százan se laknak egy faluban, viszont jelentős a zártkerti hányada a településeknek. Nagyon fontos, hogy ezeknek a településrészeknek, a zártkerteknek és az ott zajló termelésnek, kulturális életnek ez egy jó támogató rendezvénye legyen” - mondta televíziónknak Senkó Balázs polgármester. 

A szervezők kulturális műsorral is készültek. Helyi és környékbeli fellépők tarkították a programot. Az oltványokat Kiss László esperes áldotta meg. Kovács Gyula pórszombati erdész a megnyitón arról beszélt, március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ez volt az évkezdet a régi magyarságnál. Emlékei szerint, még a ’60-as években is a húsvét, karácsony és pünkösd utáni legnagyobb ünnep volt. A gyümölcs génmegőrzést szolgáló Tündérkert mozgalom elindítója szerint a tilaji rendezvény és a gyümölcsoltás ezer év esszenciája.

„Mit tartott meg a régi ember, évszázadokon keresztül kereste a legjobbat. Ezek a régi fajták ízben, zamatban és mindenben azt hiszem, hogy felülmúlhatatlanok. Ezt csak az tudja, aki ismeri, akik itt vannak, azok az emberek ezt ismerik. Nem véletlenül vannak itt és nem véletlenül van az, hogy ekkora az érdeklődés. Azt gondolom, hogy aki egyszer megtapasztalja és beolt egy fát, az más ember lesz” - mondta Kovács Gyula.   

A kertbarátok és gyümölcskedvelők beszélgetést is hallgathattak Kovács Gyulával, illetve Kiss Balázzsal, a réti emberrel, aki a Tisza ártér régi gyümölcsfajtáit kutatja. A rendezvényen oltani és oltatni is lehetett, de akár meg is tanulhatták a leendő kertészek ezt a tudományt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. feb. 10. péntek 17:42 | Tilaj
Az önkormányzat 25,5 millió forintot nyert a Magyar falu programban.
| 2016. okt. 10. hétfő 09:08 | Tilaj/Keszthely
Az összesen 300 millió forintos projekt célja az elhanyagolt területek újraélesztése.
| 2021. már. 25. csütörtök 16:41 | Zalaapáti
Szűk körben tartottak oltónapot Gyümölcsoltó Boldogasszony alkalmából Zalaapátiban.
| 2023. már. 24. péntek 17:29 | Keszthely
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
| 2022. aug. 3. szerda 15:33 | Keszthely
A termelők azonban küzdenek a szárazsággal, öntözéssel, takarással próbálnak túlélni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.