+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Guinness-rekord fánkevéssel
2020. február 25. kedd 16:30 - Nagykanizsa
Guinness-rekord fánkevéssel
Megvan az új rekord – 1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán. Az évekkel ezelőtt, szintén a fánkfesztiválon felállított, de akkor még ezer alatti rekordot döntötték meg szombaton a résztvevők. Az immár 12. Országos Farsangi Fánkfesztivált pedig ettől függetlenül is óriási érdeklődés kísérte.

Maskarások, fúvósok, hagyományőrzők részvételével indult el a belvárosból a farsangi felvonulás. Hatalmas tömeg és a fánkok kavalkádja fogadta a fesztivál helyszínére érkező felvonulókat. 23 sütőcsapat mérte össze tudását hagyományos, különleges és alternatív táplálkozási igényű kategóriában. A hagyományos farsangi fánk mellett, fehérborral készült csörögefánkot és mogyorós tolófánkot is kínált unokájával a zalakarosi Dörnyei Jánosné.

„2009-ben kezdtem fánkozni, attól kezdve járok folyamatosan járok fesztiválokra. Már egy országos különdíjat nyertem itt, Kanizsán, két évvel ezelőtt. És ugye muszáj folytatni a hagyományt tovább. A mogyorós tolófánkkal kezdtem, én az országban egyedül, még azóta se próbálta meg senki” - nyilatkozta a zalakarosi asszony. 

Lendváról is érkeztek fánksütők. A csapat a férfikézre bízta a tészta dagasztását. Benjamin Horvath azt mondja, harmadik éve vesznek részt a kanizsai fesztiválon, hagyományos, szalagos, vagy ahogy ők mondják, gyűrűs fánkot készítettek.

„Szeretetből van csinálva, kajszibarack lekvárral van töltve, porcukorral le van díszítve és ennyi az egész, megpróbáljuk, hogy szép gyűrűje legyen és akkor ízletes” - mondta a lendvai férfi.

A zsűri a csapatok standját is szemlézte, azt mondták, hogy az elmúlt évek legjobb dekorációival találkoztak. Természetesen a minőségre is oda figyeltek. Az ítészek is egyet értenek abban, hogy minden olyasmi, amit a nagyanyáink jól csináltak, azt tovább kell, hogy vigyük.

Elekes Zoltán zsűri: „Egy szalagos farsangi fánk, vagy egy csöröge készítésénél a nagyanyáink receptúráját kell elővenni és ha valaki ezt előveszi és tisztességesen beleteszi azt a nyersanyagmennyiséget, minőséget, átszitálva a liszet, az élesztőt és úgy dolgozk vele, ahogy azt nagyanyáinktól látta, akkor biztos, hogy jó lesz a fánk. Nagyon sok esetben találkozunk olyan fánkokkal, ami egy picit túlgondolt. Szerintem kevésbé kell gondolkodni a fánkon, a fánkba bele kell tenni, ami belevaló.”

1200 fánkot emeltek a magasba a fesztivál fő attrakcióján, a rekordkísérleten. Az itt felállított korábbi Guinness-rekordot sikerült megdönteni. Az új hivatalos eredmény szerint a kanizsai fánkfesztiválon kóstoltak egyszerre, egy helyen a legtöbben fánkot, szám szerint 1200-an. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó