+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 12. Zalaapáti Fánkkarnevál
2020. február 24. hétfő 17:22 - Zalaapáti
12. Zalaapáti Fánkkarnevál
12 csapat több mint százféle édes és sós fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére. A zalai településeken kívül például Győrasszonyfáról is érkeztek résztvevők. A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, közel kétszáz süteményt bíráltak.

Míg a nagyszámú közönséget a helyi néptáncos gyerekek szórakoztatták a Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola aulájában, addig az emeleti rendezvényteremben már minden asztalnál készen álltak a csapatok a zsűri fogadására. A keszthelyi Napsugár Nyugdíjas Klub tagjai az édeseknél a túrósra, a sósaknál a virslisre esküsznek. Vezetőjük, Salamon Józsefné elmondta, a rendezvényen a kezdetek óta részt vesznek, lelkesedésük a mai napig töretlen. „Igyekszünk, csak legyen egy kis erőnk is. Éjjel 3 órakor már felkeltem fánkot sütni. A kislányom is segített, meg a kolléganőim. Nagyon büszkék vagyunk és boldogok, hogy mindig hívnak bennünket.”

A karneválon mindig vannak új csapatok is, idén a tófeji Kertbarát Kört köszönthették. Mint egyik tagtársuktól, Varga Ferencnétől megtudtuk, nem szoktak messzebbre elmenni, de hallották a rendezvény jó hírét, ezért neveztek. A csoport egyben hagyományőrző jellegű is, tízféle fánkjukban régi receptek, ízek köszöntek vissza. Asztalukról nem hiányzott a farsangra jellemző csöröge és rózsafánk sem. „A rózsafánkot én csináltam, 5 órakor álltam neki. 5 órától 11 óráig, amiket készítettünk, Heten készítettük, mindenkinek megvolt, hogy milyen fánkot készít, és így jöttünk.”

A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga. Két kategóriában közel kétszáz süteményt kóstoltak végig, melyeket három szempont szerint értékeltek, tudtuk meg Tolvaj Márta elnöktől. Az első a küllem, amelyhez a standok díszítése is hozzátartozik, és hogy milyen módon jelenik meg a település, a második az állag, a harmadik pedig az íz. „Idén is rengeteg édes fánk készül, nagyon sok a különleges fánk. Nekem különleges lekvárok is feltűntek, mint például az ananász- és töklekvár. És hát a fánkoknak is olyan gazdag a tárháza, hogy hihetetlen. Nagyon elégedett vagyok az idei felhozatallal is, és szívből gratulálok már előre minden csapatnak.”

Zalaapáti 12 éve várja az utolsó farsangi vasárnapon Fánkkarneválra a települési közösségeket és a vendégeket. Vincze Tibor polgármester örömét fejezte ki, hogy a rendezvény iránti érdeklődés évről évre egyre szélesebb, a megye több pontjáról, de a nyírségtől Győrasszonyfáig számos helyről érkeztek az idén. „Ezzel is meg tudunk mutatni egyfajta térségi összefogást. Máshol más jellegű, sütéssel, főzéssel kapcsolatos –legyen az kolbász, halászlé vagy egyéb más– rendezvényen zalaapáti csapatok is részt vesznek, elmennek oda, megtisztelik őket és természetesen ezt a gesztust ők is viszonozzák, eljönnek hozzánk. De távolabbról is jelentkeztek, aminek mi nagyon örülünk. Külön is megjegyezném –és ezzel a többieket nem akarom megsérteni–, hogy idén először Tófejről is érkezett csapat. Ugyan közvetlenül nem a térségünk, de ide tartoznak hozzánk.”

A hagyományos kategória győztese a Cserszegtomaji Aranykorúak Klubja, második a zalaszentgróti Mézespatkó Népdalkör, harmadik a tófeji Kertbarát Kör Egyesület lett. A különleges kategóriában a Zalavári Fánkforgatók csapata diadalmaskodott, mögöttük a szentgyörgyvári Szent György Sütödéje és a zalaapáti óvoda szülői szervezete végzett. A keszthelyi Napsugár Nyugdíjas Klub pedig a többi között különdíjat érdemelt.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Zalaapáti Fánkkarneválról bővebb összeállítással jelentkezik a február 25-i Szignatúra című kulturális magazin.

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
 
A Balaton Színházban színes produkciókkal és útravaló gondolatokkal tették meghitté az ünnepet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár