+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sertés Ünnepet tartottak a Georgikonon
2020. február 21. péntek 17:46 - Keszthely
Sertés Ünnepet tartottak a Georgikonon
A jövő agrárszakemberei számára szerveztek sertéskonferenciát a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A két napos programon számos előadást hallgathattak meg az érdeklődők, melyek által gyakorlati helyeket, későbbi lehetséges munkahelyeket és a sertéságazat jelenlegi helyzetét ismerhették meg. A Sertés Ünnep keretein belül a Hallgatói Önkormányzat hagyományos disznóvágást is szervezett.

A tavalyi felmérések szerint a magyar sertéságazat feltörekvőben van. Több mint 40%-kal nőtt az export, de a magyarok is egyre tudatosabban keresik a hazai termékeket. A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének több mint 1100 tagja és 4 tenyésztőszervezete van.  

A sertéságazatot érintő kérdésekről a napokban tartottak konferenciát a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A program a fiatal gazdálkodók számára nyújtott segítséget, akik ezen területek képzelik el jövőjüket. Az előadásokon részt vettek a sertés-szakkollégisták is.

„A sertés-szakkollégium bemutatása is a konferencia keretein belül zajlik a gazdálkodók számára is, és itt igazándiból találkozhat a tanuló, a diák, állatorvos, állattenyésztő, agrármérnők egyaránt a gazdákkal, tudományos cégekkel. És eszmét cserélhetünk és igazándiból ez egy nagyon jó lehetőség.. És a sertés-szakkollégium pedig megteremti a tanulók számára, hogy gyakorlatban is alkalmazhassák a szaktudásukat.” - mondta el Koltay Ilona sertéságazati területi felelős.

A szakkollégium létrehozásának ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Ez egy virtuális közösség, mely a Georgikon Kar és az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóiból áll össze. Az első képzés már véget ért, nyolc szakember került ki innen, akik jelenleg munkát keresnek.

„Körülbelül 70 ember volt a konferencián különböző vállalkozásoktól Hajdú-Bihar megyétől Zala megyéig, sertéstelepek, genetikai cégek, takarmánycégek. Mindenki, aki a vertikumban érdekelt eljött, hiszen izgatja a dolog, hiszen mindenkit érint a magas minőségű munkaerőhiánya.” - ismertette Dr. Búza László az MSD Animal Health közép-európai szakmai vezetője.

A Sertés Ünnep Konferencia előadásai között a nemzetközi sertéságazatról, a fiatal diplomások munkaerőpiaci helyzetéről, a munkáltatói elvárásokról vagy stratégiai szervezésről is hallhattak az érdeklődők. Hegedűsné Dr. Baranyai Nóra a telepvezetői felelősségekről adott elő.

„Nagyon sok olyan lelkes fiatalunk van, akik maguk is szeretnének gazdálkodni. Azt hiszem, hogy itt, a mai nap folyamán a sertés szakkollégiumnak az új belépői között is számos olyan hallgatónak az előadását, bemutatkozását hallottuk, akik felelősségteljesen szeretnének gazdálkodni.” 

A Sertés Ünnep Konferenciához kapcsolódóan a Georgikon Hallgatói Önkormányzata disznóvágást szervezett a hallgatóknak. Három állatot dolgoztak fel közösen az ifjú gazdászok, a sertések mind a tangazdaságból kerültek ki. A kolbásztöltéssel együtt az esemény péntek délig tartott.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Keszthelyi Televízió közleménye
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó