+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődtek a tavaszi metszések
2020. február 6. csütörtök 16:19 - Keszthely
Elkezdődtek a tavaszi metszések
Február elején már országszerte elkezdődik a gyümölcsfák metszése. Ilyenkor még az alma- és körtefák vannak soron, a tavasz közeledtével metszik a szakemberek a csonthéjasokat. A gyümölcsfák mellett a díszfákat is metszik Keszthelyen. A GESZ munkatársai nem csak koronaalakítást, hanem biztonságtechnikai ágvágást és végeznek.

Elkezdődött a gyümölcsfák metszése a Pannon Egyetem Georgikon Karán. Az alma- és körtefákat egyelőre a Kertészeti Tanszék és a tangazdaság szakemberei metszik, jövő héttől azonban a hallgatók is bekapcsolódnak a munkába. A Georgikon Kar gyümölcsösében mintegy 500 fa van, ezek közül a nem csonthéjasokat lehet metszeni a tél végén.       

„Egy körtefánál állunk, és a körtére nagyon jellemző az, hogy ilyen felfele törő vesszőkkel rendelkezik. Amire nincsen szükségünk, azt biztos, hogy ki fogjuk belőle vágni, ezeket az erőteljesebb, felfele törő vesszőket. Viszont a körténél meg az almánál nem csináljuk azt, mint például az őszibaracknál, hogy visszacsipegetjük a vesszőket. Legfeljebb hogyha szeretnénk megváltoztatni az irányát vagy túlságosan hosszú, akkor lehet róla szó.” - tájékoztatott Dr. Kocsisné Dr. Molnár Gitta, a PE Georgikon Kar egyetemi docense.

A Georgikon Kar docense elmondta, a metszés során fontos odafigyelni arra, hogy ne vágjuk túlságosan vissza az ágakat. Ez ugyanis túlzott növekedést okozhat a gyümölcsfáknál. Emellett figyelni kell arra, hogy a fa koronája ne legyen túl sűrű, ez azért fontos, hogy a növény elegendő napfényhez jusson, és így kiváló gyümölcsöt tudjon érlelni. Ugyanakkor vigyáznii kell a forma megtartására is. A különböző gyümölcsfafajokat más-más időpontban kell metszeni.        

„Az almatermésűeket nyugodtan lehet metszeni egész télen, tehát ezt úgy mondjuk, hogy a nyugalmi időszakban, viszont a csonthéjasokat, tehát az őszibarack, kajszi, szilva, meggy, cseresznye, tehát a csonthéjasokat inkább csak a rügypattanás körüli időben. Tehát amikor már közeledik a tavasz, mert ott van egy olyan növény-egészségügyi probléma, tehát egy olyan betegség, ami a csonthéjasok ágelhalása – népies nevén a gutaütés, többen így ismerik, amit egy baktérium és egy gomba okoz és ez olyankor nagyobb fertőzéssel léphet fel.” - tette hozzá a szakember.

Az elmúlt hetekben Keszthely közterületein is zajlanak a metszések, a Lovassy utcai mandulafáknál már befejezték ezeket a munkákat. A GESZ munkatársainak mintegy 2000 fát kell megmetszeniük a tavaszig. Keszthely közterületein leginkább díszfák vannak, itt elsősorban koronaalakító, fiatalító metszésekre van szükség. Ugyanakkor az önkormányzat munkatársai az E-ON-nal közösen a biztonsági ágvágásokra is odafigyelnek.

"A magasfeszültségű vezetékek alatt biztonságtechnikai metszés történik, itt a vezeték és a fa ágainak biztonságos távolsága kialakítása történik. Ugyancsak biztonsági okokból az utak melletti növényzetet, fákat, cserjéket metszik a kollégák. Útkereszteződések beláthatósága, jelzőtáblák, jelzőlámpa táblák láthatósága érdekében. Biztonsági okokból lakossági bejelentésre – hogyha az indokolt, illetve a kollégák munkájuk során, hogyha tapasztalják - a házfalakra, erkélyekre, ablakokra lógó faágak eltávolítása is ilyenkor történik.” - mondta Sarkadi Szilvia, a GESZ kommunikációs munkatársa.

Sarkadi Szilvia elmondta, az időjárás jelentősen befolyásolja a munkát, de bíznak benne, hogy a vegetációs időszak kezdetéig sikerül befejezni a metszéseket. Hozzátette, a GESZ munkatársai igyekeznek úgy dolgozni, hogy a forgalmat ne zavarják, a levágott ágakat pedig összegyűjtik és elszállítják.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus