+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 19 csapat sütötte a töpörtyűt Zalaszántón
2020. január 21. kedd 13:56 - Zalaszántó
19 csapat sütötte a töpörtyűt Zalaszántón
Töpörtyű és forralt bor készült a bográcsokban szombaton délután Zalaszántón. A településen működő Baráti Kör Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg a Töpörtyűsütő- és forraltbor-főző versenyt, amelyre idén 19 csapat nevezett. Az elkészült ételeket és italokat zsűri is értékelte, de a rendezvény célja, hogy télen is programot kínáljon a település lakóinak és az ide érkező vendégeknek.

A zimankós idő ellenére is megtelt a Gesei-Pethő kúria udvara szombaton délután Zalaszántón. A csapatok negyedik alkalommal gyűltek össze a településen, hogy összemérjék töpörtyűsütő képességüket. A program célja azonban elsősorban nem a versengés, hanem a közösségépítés és egy jó hangulatú rendezvény létrehozása. A résztvevők mindannyian saját recept szerint készítették a töpörtyűt, abban azonban egyetértettek, hogy a sütés nagy odafigyelést igényel. 

„A lélek legyen benne, szeretet, hozzáértés, és tudni kell azt, hogy gyors fogyasztás, tartós fogyasztás, tehát több hónapos, illetve milyen hőfokon sütjük kezdéskor, közben és a végén. Úgy szoktuk mondani, régi, magyaros, parasztiasan, hogy a végén a zsír hője süti ki tulajdonképpen a töpörtyűt.” - mondta Bordács András, a Három Hegy Egyesület csapat tagja.

A töpörtyűsütés mellett forralt borral is nevezhettek a csapatok. A meleg ital jó szolgálatot tett a hideg, télies időben, sokan töpörtyűsütés közben is kóstolgatták a gyümölcsös nedűt. A forralt borok elkészítésénél is fontos szerepet játszik a jó recept, és természetesen kóstolni is kell az italt a megfelelő fűszerezés érdekében.    

„A jó forralt bor a titka, az a lényege, hogy nagyon finom borból kell készíteni, sok gyümölcsöt kell bele rakni és nagyon sok fűszert és cukrot is. Akkor nagyon finom lesz.” - tájékoztatott Nagy Ádám, a Rezi muffosok csapat tagja.

A töpörtyű fontos része a magyar gasztronómiának, disznóvágásokon a sertés zsírszalonnájának feldolgozása során rendszeresen készül ez a sokáig eltartható és sokféle módon felhasználható eledel. A zalaszántói fesztiválon résztvevő csapatoknak a szervezők biztosították a szalonnát, amelyből ki-ki a maga ízlése szerint süthette ki a tepertőt. A rendezvényt a zalaszántói Baráti Kör szervezte azzal a céllal, hogy programot kínáljon Zalaszántó és a környező települések lakóinak.

„Ki kell mozdítani az embereket a zárt helyiségből, tehát a szobából, hogy jöjjenek ki a szabad levegőre, élvezzék itt a jó téli időt. Nagyon fontos az, hogy azt próbáltuk megcsinálni, hogy nincs vétel, nincs eladás, itt mindenki kínálja a saját portékáját, saját készítményét, akár kolbászt, disznósajtot.” - emelte ki Szabó Lajos, a program főszervezője.

A 19 csapat munkáját zsűri is értékelte, de a résztvevők maguk is pontozták egymás töpörtyűit és forralt borait. A zalaszántóiak és a településre érkezett vendégek is egy jó hangulatú programon vehettek részt szombaton délután.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó