Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / 19 csapat sütötte a töpörtyűt Zalaszántón
2020. jan. 21. kedd | Zalaszántó
19 csapat sütötte a töpörtyűt Zalaszántón
Töpörtyű és forralt bor készült a bográcsokban szombaton délután Zalaszántón. A településen működő Baráti Kör Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg a Töpörtyűsütő- és forraltbor-főző versenyt, amelyre idén 19 csapat nevezett. Az elkészült ételeket és italokat zsűri is értékelte, de a rendezvény célja, hogy télen is programot kínáljon a település lakóinak és az ide érkező vendégeknek.

A zimankós idő ellenére is megtelt a Gesei-Pethő kúria udvara szombaton délután Zalaszántón. A csapatok negyedik alkalommal gyűltek össze a településen, hogy összemérjék töpörtyűsütő képességüket. A program célja azonban elsősorban nem a versengés, hanem a közösségépítés és egy jó hangulatú rendezvény létrehozása. A résztvevők mindannyian saját recept szerint készítették a töpörtyűt, abban azonban egyetértettek, hogy a sütés nagy odafigyelést igényel. 

„A lélek legyen benne, szeretet, hozzáértés, és tudni kell azt, hogy gyors fogyasztás, tartós fogyasztás, tehát több hónapos, illetve milyen hőfokon sütjük kezdéskor, közben és a végén. Úgy szoktuk mondani, régi, magyaros, parasztiasan, hogy a végén a zsír hője süti ki tulajdonképpen a töpörtyűt.” - mondta Bordács András, a Három Hegy Egyesület csapat tagja.

A töpörtyűsütés mellett forralt borral is nevezhettek a csapatok. A meleg ital jó szolgálatot tett a hideg, télies időben, sokan töpörtyűsütés közben is kóstolgatták a gyümölcsös nedűt. A forralt borok elkészítésénél is fontos szerepet játszik a jó recept, és természetesen kóstolni is kell az italt a megfelelő fűszerezés érdekében.    

„A jó forralt bor a titka, az a lényege, hogy nagyon finom borból kell készíteni, sok gyümölcsöt kell bele rakni és nagyon sok fűszert és cukrot is. Akkor nagyon finom lesz.” - tájékoztatott Nagy Ádám, a Rezi muffosok csapat tagja.

A töpörtyű fontos része a magyar gasztronómiának, disznóvágásokon a sertés zsírszalonnájának feldolgozása során rendszeresen készül ez a sokáig eltartható és sokféle módon felhasználható eledel. A zalaszántói fesztiválon résztvevő csapatoknak a szervezők biztosították a szalonnát, amelyből ki-ki a maga ízlése szerint süthette ki a tepertőt. A rendezvényt a zalaszántói Baráti Kör szervezte azzal a céllal, hogy programot kínáljon Zalaszántó és a környező települések lakóinak.

„Ki kell mozdítani az embereket a zárt helyiségből, tehát a szobából, hogy jöjjenek ki a szabad levegőre, élvezzék itt a jó téli időt. Nagyon fontos az, hogy azt próbáltuk megcsinálni, hogy nincs vétel, nincs eladás, itt mindenki kínálja a saját portékáját, saját készítményét, akár kolbászt, disznósajtot.” - emelte ki Szabó Lajos, a program főszervezője.

A 19 csapat munkáját zsűri is értékelte, de a résztvevők maguk is pontozták egymás töpörtyűit és forralt borait. A zalaszántóiak és a településre érkezett vendégek is egy jó hangulatú programon vehettek részt szombaton délután.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 17:04 | Zalaszántó
Több mint 20 csapat részvételével szervezték meg az egyre népszerűbb programot.
| 2023. jan. 24. kedd 16:31 | Zalaszántó
A zord időjárás sem tántorította vissza a jelentkezőket attól, hogy részt vegyenek a versenyen.
| 2019. jan. 22. kedd 15:34 | Zalaszántó
Harmadszor is sütötték a töpörtyűt és főzték forralt bort a zalaszántói fesztiválon.
| 2023. dec. 21. csütörtök 10:20 | Keszthely
A jótékonyság jegyében nyitotta meg kapuit udvar a Premontrei iskola
| 2016. jan. 18. hétfő 15:50 | Keszthely
Hagyományteremtő szándékkel rendezett forralt bor főző versenyt a MÁV Keszthelyi Állomásfőnöksége.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:48
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.