+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hagyományos disznóölést tartottak
2020. január 14. kedd 19:04 - Rezi
Hagyományos disznóölést tartottak
A hét végén tartották meg Reziben a hagyományos disznóölés és kolbásztöltő versenyt. A rendezvény népszerűségét mi sem bizonyítja jobban,hogy Budapesttől, az Észak-Alföldi régióig mindenhonnan érkeztek csapatok. A vidám hangulatú rendezvényen szakmai zsűri értékelte a csapatok ételeit.

A Rezi Laki Demeter turista ház udvara a hideg nyirkos időben is megtelt élettel. Egymást érték az asztalok, sütőedények. Tizennyolc csapat érkezett az év eleji disznóölésre. A Rezi Várbarátok Köre Egyesület 9.alkalommal szervezte meg a vonzó programot. A szervezők a kezdetektől egy új cél eléréséért tartják meg a turistacsalogató rendezvényt.

"A mai célunk ezzel,hogy kültéri játék eszközöket szeretnénk beszerezni és azokat fejleszteni amik már megvannak meg szeretnénk hozzájárulni Galuska Dávid gyógyításának a költségeihez."- adott tájékoztatást a főszervező,Tafotáné Cserép Gabriella.

A farsangi disznótoros és kolbásztöltő mustrán a csapatépítés , a baráti kapcsolatok kialakítása és ápolása is  cél. Az elmúlt évek bizonyítják,hogy ezt a célt a reziek el is érték. A helyiek is sütöttek,főztek,de sokkal több volt a vendég csapat. Senki nem nézte a távolságot. Aki kikapcsolódni,szórakozni és finomakat akart enni az ott volt Reziben . Volt olyan csapat amelyik 435 km-t utazott a zalai faluig.

" Nagyon jó érezzük magunkat,mind a 12 fő aki most eljött Esztárból. Valóban nagy a távolság de már harmadik alkalommal vagyunk itt és nagy örömmel térünk vissza. Minden évben,sőt most már egyre többen szeretnének jönni a településről. Véletlen folytán kerültünk mi kapcsolatba. Egy rádió interjú hangzott el velem, s az itteni alpolgármester asszony vette fel a kapcsolatot velem s azóta mi tartjuk a kapcsolatot. Kölcsönösen eljönnek ők is,járunk egymáshoz. Tanulunk egymástól. Kiváló baráti kapcsolat alakult ki."- monbdta Szécsi Tamás, Esztár polgármestere.

Míg a vendégek a szórakoztató műsorokat hallgatták addig a csapatok az ízletes disznóságokat kínálták az asztalukhoz érkezőknek. Mindenki a saját tájegységének, családjának receptje szerint készítette el a disznótorost vagy töltötte a kolbászt. Az ételeket dr. Gundel János elnökletével szakmai zsűri értékelte egy külön teremben. A táplálkozástudományok professzora a rendezvényt nem csupán a hagyományos vagy különleges  ízek alapján értékelte.

"Végre egy alkalom amikor az egy faluban,egy környéken élő emberek összejönnek. Mert sajnos nincsenek ilyen alkalmak és nem beszélnek egymással és ilyenkor majdnem azt mondom,hogy amit csinálnak kolbászt,lecsót káposztát bármit az  kvázi mellékes. Az,hogy megbeszélik,hogy te így csinálod én úgy csinálom,az én nagyanyám így csinálta a te nagyanyád úgy csinálta ez a legfontosabb ennél. S még ami nagyon fontos és sokszor van rá példa,hogy a gyerekeinknek is meg kell mutatni. Mert a gyerekeinket meg kell tanítani erre mert maguktól nem fogják tudni."- mondta Gundel János.

Jól sikerült az idei, farsang előtti rendezvény a festői községben. A csapatok megmutatták,hogy a disznótoros lehet hagyományos,de bátran lehet az új ízeket is a vendégek asztalára tenni.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó