+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne keverjük a sütőtököt a Halloween-tökkel
2019. október 30. szerda 15:13 - Keszthely
Ne keverjük a sütőtököt a Halloween-tökkel
Októbertől kezdődik a sütőtök időszaka. A közkedvelt zöldség már számtalan árusítóhelyen megtalálható, mely nem csak finom, egészséges is. A sütőtök mellett nagy számban lehet találkozni az úgynevezett Halloween-tökökkel is, melyek faragásra igen, de étkezésre nem alkalmasak. Erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is.

Magyarországon a sütőtök több fajtájával is találkozhatnak a vásárlók. A hagyományos szürke színű nagydobosi mellett a kanadai orange vagy más néven sonkatököt is árusítják. Ezeket nem csupán édes ízük, hanem kedvező élettani hatásaik miatt fogyasztják az emberek. Gazdag ugyanis karotinoidokban, A-, C- és B-vitaminokban, segít csökkenteni a szervezetben a rossz koleszterin szintjén és bőrvédő hatása is van. A piacokon is egyre jobban keresik a vásárlók ezeket a zöldségeket, főleg a nagydobosi fajtáját.

Ángyán Józsefné a piacon árul, szerinte aki már vásárolt belőle, visszatér, mert nagyon bevált fajtáról van szó.

A sütőtökök mellett a dekorációs fajtájuk is megtalálható. Október 31-e az angolszász országokban Halloween ünnepe, mely mára már Magyarországon is elterjedt, főleg a tökfaragás része. Várnai Mátyás is ez okból választott egy szép példányt, amit édesapjával fognak elkészíteni.

A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, melyek közül nem mindegyik alkalmas fogyasztásra. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az elmúlt 5 évben 353 esetben találkoztak tökfélék okozta ételmérgezéssel. Többek között ezért is hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Halloween és a sütőtök közötti különbségre. A dísztökökben található keserű anyag ugyanis rosszullétet, mérgezést okozható - tájékoztatott Dr. Mártonffy Béla.

A Kamara a kereskedők figyelmét is felhívta, hogy értesítsék a vásárlókat arról, hogy a megvásárolt zöldség fogyasztásra alkalmas-e.       

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó