+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fontos a megelőzés
2019. október 17. csütörtök 16:02 - Hévíz
Fontos a megelőzés
Október 12-dike az Arthritis Világnapja. Az ízületi gyulladásos betegségek hazánkban átlagosan 50-100-000 embert érintenek. Hévízen idén is megrendezték a világnapot a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban, melynek célja a megelőzés. A program során tanácsadáson, szűrésen és relaxációs tréningen is részt vehettek az érdeklődők.

Ellazulási gyakorlatokat sajátíthattak el az érdeklődők a világnap alkalmából szervezett programon. A helyes ki- és belégzés mellett a szakemberek szerint segíthet az is, ha helyesen feszítjük meg a megfelelő izmokat, melyek a stressz-csökkentését szolgálhatják.

Az Arthritis világnapja alkalmából testösszetétel mérést is kipróbálhattak a résztvevők. A gépezet segítségével az egészségügyi szakemberek a páciens kiindulási egészségi állapotát tudják felmérni, a kiértékelés után pedig tanácsot adhatnak a mozgásformákkal, étkezéssel kapcsolatban.

„Én azért jöttem el, mert a jobb karom és a jobb lábam fáj és akartam megtudni, hogy milyenek az eredmények. De hát nagyon örülök, hogy eljöttem, mert végül is jó eredmények születtek.” - mondta el Kiss Andrásné.

Az Arthrisitis az ízületi gyulladásos betegségek gyűjtőneve, de manapság idesorolják a kopásos eredetű betegségeket is. Ezeknek, ha nem kapnak megfelelő kezelést, később komoly következményei lehetnek, mondta el dr. Hontvári Lívia reumatológus.

„Végső soron az ízület akár teljes károsodásához, destrukciójához vezet és végső soron ez a betegnek nagyfokú mozgáskorlátozottságot, akár rokkantságot is, akár végleges rokkantságot is okozhat. Ugye összefoglaló elnevezés, önmagában, hogy arthritis, ilyen betegség nincs. Ez nem egy betegség, egy betegségtömeget jelent tulajdonképpen.”

A hévízi programom a megelőzésre helyezték a hangsúlyt. Mint dr. Mándó Zsuzsanna orvosigazgató elmondta, a Hévízi Kórház életében fontos szerepet játszik az ízületi megbetegedések kezelése. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy felhívják a páciensek figyelmét a prevencióra.

„Azt gondolom, hogy ennek az egész világnapnak két célja van. Egyrészt a szakma figyelmét felhívni erre a betegségcsoportra, illetve a mozgásszervi betegségekre. Másrészt az egyének, személyek figyelmét felhívni, a társadalom figyelmét, ugyanis egy társadalmi felelősségvállalás is van a saját betegségünkkel, saját egészségünkkel kapcsolatban.”

Mint elhangzott, az ízületi betegségek leginkább a kezeket érintik. Ezzel kapcsolatban kérték a jelenlévőket, hogy rajzolják fel kézlenyomatukat a kihelyezett táblákra. Ezeket a könyvtárba helyezik ki, melyek jelképesen hívják fel a figyelmet a megbetegedésre.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Festetics családról hallhattak történeteket az érdeklődők, de a Kastélymesék is megelevenedtek.
 
A baráti társaság egy közösségi program keretében döntötte ki a hónap elején felállított fát.
 
A Georgikon Majormúzeumban várhatóan június közepén nyitnak a kiállítások is.
 
A hétvégén többen hajókáztak a Balatonon a rossz idő ellenére is.
 
A biztonsági előírásokat még be kell tartani, de bárki látogathatja a szentmiséket.
 
A gyenesdiási önkormányzat és a Kerbarát Kör változatos palántákkal várta az érdeklődőket pénteken.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó