Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Találkoztak a védőnők
2023. máj. 3. szerda | Gyenesdiás
Találkoztak a védőnők
Védőnői szakmai napot tartottak Gyenesdiáson. Az eseményre az egész vármegyéből várták a szakembereket. A programon téma volt a kollegiális mentor védőnői rendszer, a szolgálat júliusi átalakulása és a gyermekkori gerincbetegségek szűrése és az iskolai egészségfejlesztés is.

A védőnői ellátás alapja a prevenció. Már a családtervezésnél is segítséget nyújtanak a szakemberek, majd később a terhes- és csecsemőgondozásnál is jelen vannak. Feladatuk közé tartozik a várandósok és a gyerekek különböző szűrővizsgálatainak elvégzése. A rendszer – még Stefánia Szövetség néven – 1951-ben jött létre hazánkban. A legfrissebb hírek szerint július 1-től az Országos Kórházi Főigazgatósághoz tartozik a védőnői szakszolgálat.

„Azért volt agyon fontos, hogy ma megtartsuk ezt a Zala megyei kollegiális védőnői napot, mert a védőnői szakma – ami már több mint 100 éves – nagy átalakítás előtt áll. Ezért hívtuk el Csősz Katalint, az Országos Kórházi Főigazgatóság Védőnői Szakmai Osztályának vezetőjét, hogy segítsen a védőnőkben felmerült kérdéseket tisztázni.” - tájékoztatott Hetesi-Tőke Judit, Zala vármegyei kollegiális védőnői mentor.

A szakmai fórumon téma volt a gyerekkori gerincbetegségek hatékony kezelése és az iskolai gerincvizsgálat fontossága. Dr. Somhegyi Annamária az elmélet mellett gyakorlati bemutatót is tartott arról, hogy mi a hatékony vizsgálat menete. Elhangzott, a védőnőknek nagy szerepük van abban, hogy a gyanús eseteket időben szakorvoshoz küldjék, hiszen így sok felnőttkori következmény megelőzhető vagy csökkenthető annak mértéke.

„Nagyon ügyesnek kell lennie a szakembernek, aki a vizsgálatot végzi és értékeli, hogy ne küldjön minden gyereket gyanúsként, aki nem az, mert az ellátó rendszer nem bírja ezt. Viszont akik tényleg gyanúsak, azokat jó lenne, ha tényleg észrevennék. Ez nem olyan könnyű feladat. Miért nem olyan könnyű? Azért, mert a gyerekek között tömeges a tartási rendellenesség, az még nem betegség, azt nem kell kiszűrni, nem kell sehova küldeni. Viszont ennek a nagy tömegű tartáshibás gyereknek mindegyiknek szüksége van, hogy a testnevelés órán megkapja azt a speciális tartásjavítást, ami minden gyereknek szükséges.” - tette hozzá Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója.

A gyerekek egészségének fejlesztésében nagyon nagy szerepük van a szülőknek és a pedagógusoknak is. Ezért is fontos, hogy az iskolákban tevékenykedő védőnők szorosan együttműködjenek a testnevelő tanárokkal. A védőnői szakszolgálat hazánkban egyedülálló. Rajtunk kívül még Finnországban vannak hasonló szerepet betöltő szakemberek. A magyar védőnők szakképzettsége és tudása széleskörű, a területi, majd később az ifjúsági védőnők a gyerek egész fiatalkorát végigkísérik.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Sármellék
Sármelléken járda és a kerékpárút kialakítása zajlik. Idén is folytatódnak a beruházások, fejlesztések.
| 2022. már. 1. kedd 17:45 | Sármellék
Az önkormányzat több pályázat eredményhirdetését is várja.
| 2015. feb. 20. péntek 11:28 | Nemesgulács
Tovább bővül azon védőnők száma, akik elvégezhetik a méhnyakrák-szűrést a kis lélekszámú falvakban.
| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Polgári fórumra érkezett Keszthelyre Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, országgyűlési képviselő.
| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Alsópáhok
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:15
Keszthelyi Szemmel
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.