Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Dohányzás- és alkoholprevenció Hévízen
2023. ápr. 21. péntek | Hévíz
Dohányzás- és alkoholprevenció Hévízen
Dohányzás és alkohol prevenciós tanórát tartottak a Bibó István Gimnáziumban. A Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának kiemelt feladata a testi és lelki egészségfejlesztő tevékenység, és a függőséget okozó szerek használatának megelőzése. A szakemberek megyeszerte rendszeresen tartanak előadásokat az oktatási intézményekben.

Életnagyságú babán demonstrálták a dohányzás káros hatásait a gimnazistáknak. A fiatalok hallhattak a nagy eséllyel kialakuló betegségekről, valamint a nikotinfogyasztás más kellemetlen következményeiről is. Láthatták azt is, hogy mi a különbség egy egészséges és egy dohányos tüdő között. Emellett a szervezetbe bejutó méreganyagokról is informálódhattak.      

„Én nagyon-nagyon sok új dolgot hallottam, és szerintem ez nagyon hasznos minden iskolában. Szerintem felsőtől rengeteg évfolyamban be lehetne vezetni ezt a fajta módszert. Szerintem nagyon fontos, hogy legyenek ilyen vizuális elemek is az előadásban, mert főleg a fiatalabb korosztályban ezeknek nagyon elrettentő hatásai lehetnek.” - mondta Szincsák Gergő, a hévízi Bibó István Gimnázium és Szakközépiskola tanulója.

A szakemberek elmondták, a serdülőkor az önállósodás időszaka, ennél fogva a függőséget okozó szerek kipróbálásának ideje is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban gyújtanak rá vagy fogyasztanak alkoholt. Éppen ezért ez az életkor a legalkalmasabb arra, hogy felhívják a figyelmet ezeknek a szereknek a káros hatásaira.

„Jól éreztem magam, érdekes volt az előadás nagyon. Szerintem tényleg nagyon hasznos volt. Saját tapasztalatból tudtam válaszolni, mert sajnos én is kipróbáltam a dohányzást, de ez tényleg egy jó példa volt arra, hogy miért nem kell dohányozni. Nekem nagyon tetszett.” - tette hozzá Molnár Noel, a hévízi Bibó István Gimnázium és Szakközépiskola másik diákja.

Az úgynevezett „részeg” szemüveget is kipróbálhatták a diákok. A szakemberek ezzel azt szerették volna demonstrálni, hogy alkohol hatására mennyire változik meg a reakcióidő és az érzékelés. A kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai több oktatási intézményben és rendezvényen is tartottak már hasonló előadásokat.

„A diákok egyébként nagyon érdeklődőek és nagyon szívesen jönnek el ezekre a rendezvényekre. Már több iskolában tartottunk ilyen egészségfejlesztő rendezvényt. Még van a dohányzáson és az alkoholon kívül a drogfogyasztással kapcsolatos előadásunk, a kávéfogyasztással, az energiaitalokkal és az Elf Barral kapcsolatos előadás, ami most nagyon menő. A fiatalokat egyébként nagyon érdekli, és ezek interaktív előadások.” - tájékoztatott Szabó Erzsébet Nikoletta, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztési szakügyintézője.

A foglalkozások elsődleges célja, hogy minél több fiatalt elérjenek, és a hasznos ismeretek elsajátításával minél kevesebben próbálják ki és szokjanak rá a káros szenvedélyt okozó szerekre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

        

| 2014. nov. 7. péntek 07:07 | Keszthely
Évről évre nő a drogprobléma - ezért új prevenciós programot indított el szeptember elején a rendőrség.
| 2023. aug. 15. kedd 14:21 | Keszthely
Vízimentők indítottak balesetmegelőzési eseménysorozatot
| 2023. máj. 3. szerda 16:31 | Gyenesdiás
A szakágat érintő változásokról és a gyerekkori gerincbetegségekről is szó esett a szakmai fórumon.
| 2023. jan. 13. péntek 19:06 | Keszthely
A prevenció sokat segít a betegségek kivédésében!
| 2020. dec. 8. kedd 19:02 | Keszthely
Még nincs influenza szezon. Időben védekezzünk a betegség ellen!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.