+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Eszegess keszeget Gyenesen
2019. július 9. kedd 17:00 - Gyenesdiás
Eszegess keszeget Gyenesen
Sült keszegből és halászléből is bőven volt választék a hétvégén Gyenesdiáson. Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a település keszegfesztiválját a Kárpáti korzón. A program fontos célja a halfogyasztás népszerűsítése. A szakértők szerint az egészséges táplálkozáshoz több pikkelyest ajánlott fogyasztani, az európai átlag több mint háromszorosa hazánkénak.

A pikkelyeiket paprikáslisztes panírra cserélték a keszegek a hétvégére. A keszegsütők szerint az irdaláson múlik, hogy finom lesz-e ez a hal.

„Nagyon sűrűen kell ezt irdalni, akkor nagyon jól átsül, roppanósra és akkor ki lehet húzni a szálkát belőle. A hagyományos a gyenesi legenda szerint; a kishalat 36-szor kell irdalni egy-egy oldalt, a nagyobbat pedig 56-szor" - mondta Keresztes József keszegsütő.   

Tapasztalt halfogyasztók szerint megfelelő módon kell elkölteni ezt a fajta halat. Kenyérrel, savanyúsággal és finom fröccsel, vagy sörrel ajánlott kísérni. A fesztivál 11 éve vonzza a vendégeket.

„Mi most jöttünk le ide a Balatonhoz nyaralni és hallottuk, hogy van ez a keszegfesztivál és érdekesnek találtuk és nagyon meg akartam kóstolni ezt a keszeget” - mondta a ropogós keszeg elfogyasztása után Szalkay Béla.

Nem csak olajba, hanem a halászlébe is került a keszegből. 12 csapat nevezett a halászléfőző versenyre. Hagyományos, balatoni, tiszai és bajai mód szerint is készítették a közkedvelt étket. A felsőrajki Németh Ferenc a nemrég elhunyt Benke László mesterszakács receptjét követi: "Öt fontos dolog kell egy jó halászléhez; elsősorban a hal, a víz, a hagyma, a só és a paprika. Ez kell, amit ezen kívül beletesznek az már nem a hal ízének megfelelő, a melléfűszerezésnek semmi értelme. Csak természetes, a halhoz szükséges fűszerek kellenek.”  

Hazánkban ma 6 kilogramm az egy főre eső éves halfogyasztás, bár az elmúlt húsz évben javult ez a statisztika, de így is jelentősen elmaradunk a 20 kilogramm körüli európai átlagtól. A rendezvény célja ezért a halfogyasztás népszerűsítése is. 

Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke: „A legjobb lenne, ha mindenki minden nap enne egy pici halat, vagy a reggeli étkezésébe építse bele, vagy az ebéd, vagy a vacsorába. Halat lehet hidegen, halat lehet olajos halként, halat lehet masinálni és főtt halként is fogyasztani. Én azt gondolom, hogy egy héten egyszer mindenképpen kellene halat fogyasztanunk ahhoz, hogy egészséges életet élhessünk.” 

A kétnapos fesztiválon 11 mázsa keszeget fogyasztottak el. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus