+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Itt van a medvehagyma szezonja
2019. március 12. kedd 10:14 - Keszthely-Zalaszántó
Itt van a medvehagyma szezonja
Most van a szezonja a medvehagymának. A természetben, jobbára erdőkben is fellelhető növényt sokan előszeretettel gyűjtik, mivel számos pozitív élettani hatása van. Emellett két okból vigyázni is kell vele: egyrészt jogszabályok vonatkoznak a szedésére, másrészt könnyen összekeverhető a mérgező gyöngyvirággal.

A szerencsések akár egy ilyen nagy, medvehagymától dús területet is találhatnak a természetben. Egy Zalaszántóhoz közeli erdőben, egy patak mellett fedeztük fel ezt a lelőhelyet. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát ez a növény. Az enyhén savas talajt kedveli és vízközelben fordul elő sűrűbben. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, ezek a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban pedig virágzik is. Most, március elején nagyon friss és zsenge. Rendkívül sokféle módon használható fel.

"A krémlevesektől elkezdve a pogácsában; szárítva, teaként; bárminek el lehet készíteni gyakorlatilag. Ugyanúgy működik majdnem, mint a mi magyar fokhagymánk. Hasonló a hatóanyag tartalma, viszont a kellemetlen illata - amit sokan nem kedvelnek a fokhagymában - a medvehagymában nem érvényesül, és ezért jobban fel lehet, könnyebben fel lehet talán használni, akik ódzkodnak a fokhagyma illatától" - tudtuk meg Wágenhoferné Pohl Magdolna fitoterapeuta és természetgyógyásztól.

A medvehagyma nem számít védett növénynek, így állami tulajdonú erdőkben szabadon gyűjthető. Védett természeti területen viszont engedély kell a Természetvédelmi Hatóságtól. Kereskedelmi célra, nagyobb mennyiségű növény szedéséhez külön engedély szükséges. Ennek hiányában maximum kettő kilogrammot szedhet le egy személy, saját fogyasztási célra.

"Gyűjtés előtt mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az az erdő részlet, az az erdőterület, ahova gyűjteni megyünk, az áll-e a természetvédelmi oltalom alatt. Természeti szempontból pedig az a kérdés, hogy milyen tulajdonviszonyok vannak azon az erdőterületen. Ugyanis ez a gyűjtési lehetőség ez 100 %-os állami tulajdonú erdő esetében áll fenn, és ebben az esetben is csak saját szükségletet kielégítő mértékben, ami 2 kg személyenként" - ismertette a szabályokat Németh József, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

A medvehagyma ebben az időszakban a legfinomabb és a hatóanyagtartalma is a legmagasabb. Gyógynövényként is ismert: kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre, de krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású. Vérnyomáscsökkentő, vesetisztító hatása is van. Szedésekor vigyázni kell: sajnos könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező hatású. Annak ellenére nem árt az óvatosság, hogy az utóbbi növény később, várhatóan csak áprilisban hozza meg a leveleit.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Konferenciára, lovasbemutatókra és fogathajtó programra várták a nyitónapon az érdeklődőket.
 
A táborban 26 fiatal vett részt. A tervek szerint a jövőben több turnust is indítanak majd.
 
A keszthelyiekkel egységben, a város fejlődésért kíván dolgozni a Fidesz-KDNP pártszövetsége Keszthelyen.
 
A Doktoranduszok Országos Szövetségének programja vasárnapig tart.
 
Fokozottan kell figyelni az utakon, az őzek bármikor kiugorhatnak elénk.
 
A sajátos nevelési igényű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára valósult meg a tábor.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó