+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kiskertekben és a gyümölcsösökben is metszik a fákat
2019. február 21. csütörtök 14:13 - Alsópáhok/Keszthely
A kiskertekben és a gyümölcsösökben is metszik a fákat
Sok kertben elkezdődött már a gyümölcsfák metszése. Az alma- és körteféléket a téli időszakban is lehet metszeni, a csonthéjasokkal azonban érdemes várni tavaszig – vélekednek a szakemberek. A keszthelyi járásban nagyon sok ősi gyümölcsfa van, Alsópáhokon most ezeknek a vesszőiből alakítanak ki egy gyűjteményt, megőrizve az utókornak a hagyományos fajtákat.

Metszik a gyümölcsfákat ebben az alsópáhoki kertben. A településen nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek, a ’80-as, ’90-es években számos család hivatásszerűen foglalkozott ezzel. Az alsópáhoki házaspár már a munka nagyobb részét elvégezte, ők már hosszú évtizedek óta gondozzák a gyümölcsösüket.

„Gyakorlatilag a fákat fiatalítjuk, metsszük. Alma, körte már elkészült, almafák vannak jelenleg még soron. A sárgabarackot, azt nem szoktuk metszeni, az magától nő, csak a keresztező ágakat vágjuk le. Itt meg muszáj volt fiatalítani, mert 30 éves már maga ez a sor gyümölcsös, és gyönyörűen terem.” - mondta Szigel László.

Mára egyre kevesebb a gyümölcsfa Alsópáhokon, leginkább az idősebb korosztály foglalkozik a növények ápolásával és megóvásával. Ebben a gyümölcsösben több mint száz éves fák is vannak, ezek megóvására is gondot fordítanak a tulajdonosok. Mindemellett azonban az idős gyümölcsfák továbbörökítésén is fáradoznak.

„Szeretném megőrizni ezeket a fákat. Az a baj, hogy az öreg fák, mivel már 70-80 vagy akár majdnem 100 évesek is voltak, azok elpusztultak, és kettő megmaradt még. Ezekből oltunk be úgy, hogy a hegyen szedünk ilyen, úgynevezett vadszilva hajtásokat, és abból. Tavaly kettő sikerült, és az idén hatot szeretnénk beoltani még a maradék fákból.” - tette hozzá Szőke László.

Alsópáhokon fontosnak tartják, hogy az ősi gyümölcsfajtákat megőrizzék a felnövekvő generáció számára. Ebből a célból több tucat oltóvesszőt gyűjtöttek össze, ezeknek egy részéből mintakertet hoznak létre.

„A falu központjában, az iskolához közel tervezünk egy Szüleink Gyümölcsöskertje kiskertet létrehozni, ahol be tudjuk ezt mutatni a fiataloknak, esetleg a fiatalokat ki lehet oda hozni, ismerkedni a gyümölcskertészkedés munkáival. Hogyha valaki szeretné, hogy legyen valamilyen régi fajtáról oltóága, akkor onnan nyugodtan gyűjthet is be.” - tájékoztatott Dr. Szabó István, nyugalmazott egyetemi tanár.

A Polgármesteri Hivatallal szemben már készen vannak az ültetőgödrök. Ide kerül az az 50-60 gyümölcsfa, amellyel a fiatalok ismerkedhetnek.

Ez már a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének gyümölcsöse. Az elsőéves kertészmérnök hallgatók most ismerkednek a metszés technikáival. A munkálatok nagy odafigyelést igényelnek, ugyanis minden gyümölcsfajtát másként kell gondozni. Mindezek mellett azonban vannak általános érvényű alapelvek.

„Például szellős legyen a korona, bejusson a napfény. A másik, ahogy mondtam, hogy terítsük ki a koronát. Mindig igazodjunk egy kicsit ahhoz, hogy a fölseje, tehát a koronának a felső része legyen a szűkebb, és lefelé legyen a terebélyesebb, amennyiben olyan koronaformáról van szó, aminek van központi tengelye, mert hogyha a fölső része a terebélyesebb, akkor az alsó nem kap fényt, és akkor ott az föl fog kopaszodni.” - emelte ki Dr. Kocsisné Dr. Molnár Gitta, a Pannon Egyetem Georgikon Karának egyetemi docense.

Fontos az is, hogy az alma- és körteféléket már a téli időszakban is lehet metszeni, a csonthéjasokkal azonban meg kell várni a tavaszt. Ez utóbbiaknál ugyanis a metszési sebeknél a hidegben olyan kórokozók juthatnak be, amelyek megbetegítik a fát.

Regman Karola - Keszthelyi TV                   

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó