A Balaton helyett az olajban úsztak a keszegek a hétvégén Gyenesdiáson.
Az V. Keszegfesztiválra a szervezők a klasszikus paprikás lisztbe forgatott ropogósra sült keszeggel készültek, melyet nagyon szívesen fogyasztottak a vendégek.
A keszegfesztiválon minden évben egy lelkes főzőcsapat tesz azért, hogy lehetőleg mindenkit jól lakasson. A keszeg elkészítésének fontos része a hal beirdalása, persze nem mindegy, hogy mennyiszer történik ez meg.
A keszegek nem csak a település főzőcsapatánál sültek. A Kárpáti korzó melletti termelői piacon is kínálták a balatoni halat. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai azt tapasztalják, hogy újra kezd népszerűvé válni ez a hal.
A Keszegfesztivál társprogramja a Diós Települések Fesztiválja volt.
A jó hangulat megalapozásáról nem csak a Dióskáliak pálinkája, hanem a további hat ’diós’ település tagjai is gondoskodtak pavilonjaiknál.
A kis standoknál mindenki bemutatta települését. A felvidéki Diósförgepatony mellett a partiumi Bihardiószegről határon túli vendégek is érkeztek.
A fesztivál keretében nem csak a standoknál, hanem a színpadon is, a vándordió körül bemutatták a polgármesterek településeiket.
A találkozót minden évben máshol szervezik, az első fesztivál után, ismét az ötletadó Gyenesdiás volt a házigazda.
A Gyenesdiási Keszegfesztiválon és Diós Települések találkozóján a résztvevő hét település csoportjai is közreműködtek színes műsoraikkal.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV