Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Már szüretelik a szőlőt a térségben
2018. aug. 16. csütörtök | Keszthely-Cserszegtomaj
Már szüretelik a szőlőt a térségben
Elkezdődött a szüret Keszthely térségében. A gazdák már javában szedik a korai érésű fajtákat, de a többi szőlő is korábban kerül a ládákba, mint az elmúlt években. A gyümölcsnek a cukor- és a savtartalma is kiváló, így a szakemberek szerint 2018-ban kiemelkedő borokra lehet számítani.

A Nektárt szüretelik az egyetem szőlészetében Cserszegtomajon. A nyári időjárás nagyon kedvezett a szőlőnek, így az elmúlt évtizedek legkorábbi szürete az idei. Köszönhető ez azonban a nemesítéseknek is, hiszen az elmúlt időszakban fontos cél volt, hogy a szőlő leve minél korábban a hordókba kerüljön. A szakemberek szerint idén a szőlő cukorfoka és savtartalma is kiemelkedő.

„Ilyen meleg időszakban én úgy gondolom, hogy elsősorban a termelőknek is és nekünk is arra kell figyelni, hogy a must savkészlete hogy alakul. Megítélésem szerint a legoptimálisabb egy 7,5-8‰ körüli savtartalommal szüretelni a szőlőket, akkor kevésbé kell hozzányúlni, és kevésbé kell a savtartalmat növelni. Nem beszélve arról, hogy az természetes, amit a szőlő nevel, savkészlet, azokban az arányokban, ahogy az adott fajta éppenséggel megkívánja.” - mondta Szládovics László, a Georgikon Tanüzem Szőlészeti Telepének vezetője.

A szőlészeti telep pincéjében már készülnek az idei borok. A szőlész-borász hallgatók egyik vizsgafeladata a borkészítés, az ő munkáik vannak folyamatban jelenleg. Mindezek mellett a telepen mindig vannak kísérleti szőlőfajták, ezek is hordóba kerülnek az idén. Nyáron ugyan tanítási szünet van, a gazdaságban azonban nem áll meg az élet.

„A kijelölt sorokban ilyen fajták szerepeltek, mint Ottonel Muskotály, a Nektár vagy épp a Cserszegi Fűszeres. A szüreti időpontot nekik kell meghatározni, a hallgatóknak, tehát amit tanultak, azt alkalmazniuk kell ahhoz, hogy a végén sikeres szőlész-borászok legyenek. A kísérleti tételeknél pedig folyamatosan figyeljük a szőlőnek a fejlettségi, érettségi állapotát, mérjük a cukortartalmat, a savtartalmat. Az idei évben erőteljesen savtartalomra szüretelünk.” - tájékoztatott Dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.

A Keszthelyi Borünnepen préseléssel nyitották meg a 2018-as zalai szüretet a szakemberek. Elmondásuk szerint idén kiemelkedő termésmennyiségre és kiemelkedő minőségre számíthatnak a gazdák. A példátlanul korai szüret az elmúlt év időjárásának köszönhető.

„Szinte egyik napról a másikra a télből átmentünk a nyárba. Egy nagyon gyors hajtásnövekedés következett be, és ennek hatására, ez kitartott nagyon hosszú ideig, és már maga a virágzás 2-3 héttel korábban volt a különböző fajtáknál. Ebből látszott, hogy az idei szüret is, ha folytatódik ez az időjárás, akkor korábbra fog tevődni. Ez folytatódott, és ebből adódóan, ennek a kettős hatásnak az összessége, tehát a robbanásszerű nyárkezdet, és a nagyon meleg nyár, az hozta magával ezt a nagyon korai szüretet.” - emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánek főtitkára.

Az idei borünnepen is számos kiemelkedő bort kóstolhattak az érdeklődők. Hamarosan azonban palackba kerül az idei termés, amelyből a gazdák szerint az elmúlt időszak legjobb borai születhetnek meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV                                                                                  

| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
| 2024. szep. 9. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
A borkészítésnek nagy hagyományai vannak a tóparti településen.
| 2024. szep. 3. kedd 19:15 | Balatongyörök
Nagy népszerűségnek örvendett a balatongyöröki szüret és halászléfőző verseny.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
XI. Évfolyam 8. Szám
Megjelenés: 2025. április 25.
10:15
Objektív
10:45
Forgószínpad
11:19
Diagnózis
11:49
Göcsej Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Sporttárs
18:32
Hargita Tv
18:52
Göcsej Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2025
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.