A Nektárt szüretelik az egyetem szőlészetében Cserszegtomajon. A nyári időjárás nagyon kedvezett a szőlőnek, így az elmúlt évtizedek legkorábbi szürete az idei. Köszönhető ez azonban a nemesítéseknek is, hiszen az elmúlt időszakban fontos cél volt, hogy a szőlő leve minél korábban a hordókba kerüljön. A szakemberek szerint idén a szőlő cukorfoka és savtartalma is kiemelkedő.
„Ilyen meleg időszakban én úgy gondolom, hogy elsősorban a termelőknek is és nekünk is arra kell figyelni, hogy a must savkészlete hogy alakul. Megítélésem szerint a legoptimálisabb egy 7,5-8‰ körüli savtartalommal szüretelni a szőlőket, akkor kevésbé kell hozzányúlni, és kevésbé kell a savtartalmat növelni. Nem beszélve arról, hogy az természetes, amit a szőlő nevel, savkészlet, azokban az arányokban, ahogy az adott fajta éppenséggel megkívánja.” - mondta Szládovics László, a Georgikon Tanüzem Szőlészeti Telepének vezetője.
A szőlészeti telep pincéjében már készülnek az idei borok. A szőlész-borász hallgatók egyik vizsgafeladata a borkészítés, az ő munkáik vannak folyamatban jelenleg. Mindezek mellett a telepen mindig vannak kísérleti szőlőfajták, ezek is hordóba kerülnek az idén. Nyáron ugyan tanítási szünet van, a gazdaságban azonban nem áll meg az élet.
„A kijelölt sorokban ilyen fajták szerepeltek, mint Ottonel Muskotály, a Nektár vagy épp a Cserszegi Fűszeres. A szüreti időpontot nekik kell meghatározni, a hallgatóknak, tehát amit tanultak, azt alkalmazniuk kell ahhoz, hogy a végén sikeres szőlész-borászok legyenek. A kísérleti tételeknél pedig folyamatosan figyeljük a szőlőnek a fejlettségi, érettségi állapotát, mérjük a cukortartalmat, a savtartalmat. Az idei évben erőteljesen savtartalomra szüretelünk.” - tájékoztatott Dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.
A Keszthelyi Borünnepen préseléssel nyitották meg a 2018-as zalai szüretet a szakemberek. Elmondásuk szerint idén kiemelkedő termésmennyiségre és kiemelkedő minőségre számíthatnak a gazdák. A példátlanul korai szüret az elmúlt év időjárásának köszönhető.
„Szinte egyik napról a másikra a télből átmentünk a nyárba. Egy nagyon gyors hajtásnövekedés következett be, és ennek hatására, ez kitartott nagyon hosszú ideig, és már maga a virágzás 2-3 héttel korábban volt a különböző fajtáknál. Ebből látszott, hogy az idei szüret is, ha folytatódik ez az időjárás, akkor korábbra fog tevődni. Ez folytatódott, és ebből adódóan, ennek a kettős hatásnak az összessége, tehát a robbanásszerű nyárkezdet, és a nagyon meleg nyár, az hozta magával ezt a nagyon korai szüretet.” - emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánek főtitkára.
Az idei borünnepen is számos kiemelkedő bort kóstolhattak az érdeklődők. Hamarosan azonban palackba kerül az idei termés, amelyből a gazdák szerint az elmúlt időszak legjobb borai születhetnek meg.
Regman Karola - Keszthelyi TV