+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tökfaragástól a maskarákig
2014. október 31. péntek 15:43 - Balatongyörök-Hévíz
Tökfaragástól a maskarákig
A halloween ünnep tökfaragása és a jelmezes mulatságok is egyre jobban meghonosodnak Magyarországon. A jelmezkölcsönzőkben a farsang mellett ilyenkor is sokan keresik az ijesztő öltözékeket. Több helyen játszóházakat rendeznek, ahol különféle ijesztő formákat adnak a sütőtököknek. A tökfaragás nem csak angolszász hagyomány. Feljegyzések tanúsítják, hogy Zala megyében 120 évvel ezelőtt a gyerekek már készítettek töklámpásokat.

 A tök kifaragásának szokását a Brit szigetekről származtatják, ahol még tarlórépát használtak erre a célra. Brit és ír bevándorlók vitték a hagyományt Amerikába, ahol a répát felváltotta a sütőtök.
Horváthné Schein Éva és családja az őszi szünetet tölti Balatongyörökön. Nagyon jól érzik magukat a játszóházban és jól ismerik a halloween szokásait.

A Tökölődő játszóházban pókokat, denevéreket és más a halloweenhez kapcsolódó játékokat készítettek a gyerekek. A sütőtököt nem csak faragni, hanem kóstolni is lehetett sütemény formájában.

Az elkészült töklámpásokat a készítők kihelyezték a művelődési ház elé. A klasszikus ijesztő formák mellett, más formabontó megoldásokkal is előrukkoltak a tökfaragók.
Bár a tökfaragást sokan a tengerentúlról származó idegen szokásnak tartják, hazánkban is régi hagyománya van. A múlt században készített töklámpásokat nem ijesztgetés, hanem díszítés gyanánt készítették el eleink.

Az angolszász országban bevett szokás halloweenkor a jelmezbe öltözés. Ebben a hévízi kölcsönzőben saját készítésű drakula, vámpír, vagy csontvázjelmezek mellett maszkokat, parókákat és kiegészítőket is lehet találni. A tulajdonos Fullérné Simon Erika úgy tapasztalja, hogy a 2000-es évek elején jelent meg halloween szokása Magyarországon.

Halloween estéjén Amerikában jelmezbe öltözött gyerekek kéregetnek cukorkát az ajtók előtt, az idősebbek pedig jelmezes partikat rendeznek. Az amerikai ünnepen a gyermekek édességért háztól-házig körbejáró szokásának eredete – a tökfaragáshoz hasonlóan - az írországi óhazába nyúlik vissza.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó