+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ropogós keszeg és balatoni halászlé
2017. július 10. hétfő 15:45 - Gyenesdiás
Ropogós keszeg és balatoni halászlé
13 mázsa keszeget sütöttek meg a lelkes szakácsok a kilencedik gyenesdiási Keszegfesztiválon. A Termelői és Halpiac területén a frissen sült pikkelyesek mellett halászlevet is kóstolhattak a vendégek. A kétnapos programon a gasztronómiai élmények mellett koncertekkel és gyermekprogramokkal is várták a településre látogatókat.

Pirulnak a keszegek a forró olajban Gyenesdiáson. A hétvégén kilencedig alkalommal szervezték meg a mára már hagyománnyá vált Keszegfesztivált. Két csapat sütötte lelkesen a halakat, a programra pedig az ország minden pontjáról érkeztek vendégek, hogy megkóstolják a balatoni különlegességet.

„Sótonyból érkeztem, ez Sárvár melletti kis falu. Lejöttünk egy hosszú hétvégére, és akkor tudtuk meg, hogy keszegfesztivál van. Nagyon ízlik a keszeg, már a másodikat fogyasztom ma.” - mondta egy résztvevő, Őry László.

A fesztivál minden évben egyre népszerűbb, idén már 13 mázsa hal fogyott el a két napos programon. Sok szálkája miatt a keszeg nem tartozik a legkedveltebb balatoni pikkelyesek közé. Azonban ennek is megvan a titka, megfelelő technikával rendkívül ízletes, szinte szálkamentes étel kerülhet az ínyencek tányérjára.

„Minél több, annál jobb íze van, meg aranybarnára kell sütni. Az irdalása megint egy jó kategória, ez legenda Gyenesdiáson. Egy idős úrtól hallottam, csak ez legenda. A kis keszeget harminchatszor, a nagy keszeget meg ötvenötször kell irdalni.” - tájékoztatott az egyik keszegsütő, Keresztes József.

Ma hazánkban még mindig nagyon alacsony a halfogyasztás aránya, az ilyen és ehhez hasonló rendezvények azonban hozzájárulnak a kopoltyúsok népszerűségéhez. A programon részt vett Antal Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának vezetője, és Miklós Beatrix is.  A Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke üdvözölte a helyi halak népszerűsítését is célzó programot.

„A balatoni hal az most a kitűnő vízminőség miatt igazán ízletes, és finom, és egy speciális technikával, amit irdalásnak hívunk, egyébként a Balaton környékén nincs olyan, aki ezt ne tudná, azzal meg lehet szüntetni azt a rengeteg szálkát, ami egyébként visszatartaná az embereket attól, hogy egyék. Ezen kívül egy jó sütési technikával, gyors sütéssel és roppanós sütéssel meg lehet szüntetni ezeket a nehézségeket.” - emelte ki az alelnök.

A Balatonnál 2013-ban leállítatták a halászatot, így a fesztiválra különböző tógazdaságokból érkeztek a halak. A Gyenesdiásra látogatók nem csak keszeget, hanem halászlét is kóstolhattak a fesztiválon. Tizenkét bográcsban rotyogtak az ínycsiklandó eledelek a főzőversenyen. A zsűri végül a polgárőrök ételét találta a legjobbnak. A Gasztrocsipetkék asztalánál az ínyencek pedig a balatoni mellett bajai és tiszai halászlét is kóstolhattak.Ezen kívül a piaci kínálat is csábította a vendégeket. A halsütödében akár harcsát, vagy fogast is lehetett vásárolni, de a különféle kézműves termékek, sajtok, gyümölcsök is népszerűek voltak.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

                

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus