Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Disznótoros farsang módra
2024. feb. 5. hétfő | Rezi
Disznótoros farsang módra
Disznótorossal egybekötött farsangi mulatságot rendeztek Reziben. A fesztiválnak több célja van. A jótékonyság mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés. A program népszerűségét mutatja, hogy nem csak a környékről, hanem távolabbi településekről is érkezett a 18 főzőcsapat.

Toroskáposztát, szalontüdőt, pecsenyét és sültoldalast is készítettek a csapatok. Természetesen kihagyhatatlan volt a sültkolbász is. Többen döntöttek amellett, hogy ezt a hagyományos sertésételt készítik el Reziben. Sokan bújtak jelmezbe, hogy az ízek mellett a vidám maskarákkal búcsúztassák a telet.  Mind a távolabbi településekről, mind a környékről szívesen tettek eleget a felhívásnak, hogy hagyományos finomságaikat bemutassák fesztiválon.

„A csapatunk neve: Páhoki Asszony Kolbász Kör. Alsópáhokról érkeztünk. Tulajdonképpen egy munkahelyi GESZ-es csapat állt össze lányok-fiúk közösen. Bár Asszony Kolbász a neve, de fiúk is részt vesznek a csapatban és egy nagyon egyszerű házias sültkolbász recepttel készültünk. Természetesen megpróbálva ízlésesen tálalni, egy kicsit a díszítésre és a farsangi hagyományokra, jelmezre is figyelve.” - osztotta meg Kozma Zoltán csapattag.

A vendégeknek is készítettek étvágygerjesztőket, kolbász, szalonna, tepertő sorakozott a tálakon. A húsételek mellett sült a tócsi, de az édesszájúakra is gondoltak. A szalagos fánkokon kívül sütőporral készült verziót is lehetett kóstolni. Az egyik csapat pedig helyben sütötte a csörögefánkot. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen különböző ételekből kellett választaniuk.

„Nagyon-nagyon boldoggá tesz az, hogy kicsit változatossá sikerült Rezibe tenni ezt az össznépi ünnepséget, mert olyan ételek kerülnek most elénk, amiket a hétköznapi ember ritkán fogyaszt, ritkán kerül terítékre.”  - véli Barcza Zoltán zsűri, a 13 séf egyike.

Tizenegyedik alkalommal szervezte az eseményt a Rezi Várbarátok Köre Egyesület. Eleinte csak kolbásztöltésre invitálták a csapatokat, ám később ezt a hagyományos sertés- és farsangi ételekre bővítették ki. A rendezvénnyel több céljuk van.

„Valahányszor a gyerekek táboroztatásához gyűjtünk elsősorban. Azonkívül a hagyományőrzés a legfontosabb célja még ezenkívül. Hogy megismerjük egymás hagyományait, egymás ételkészítési szokásait, megkóstolhassuk azokat ételeket, amelyeket elkészítenek a különböző településekről érkező csapatok.” - mondta el Tafotáné Cserép Gabriella szervező.

Az első három helyezett mellett a különdíjas ételeket kiváló címmel díjazták. A jelenlévőknek zenés műsorral kedveskedtek a szervezők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. feb. 11. szombat 18:25 | Rezi
Hagyományőrző farsangi disznótoros fesztivált rendeztek Reziben.
| 2020. jan. 14. kedd 19:04 | Rezi
Hagyományos disznóölés és hurkatöltés várta a kikapcsolódni vágyókat Reziben.
| 2019. jan. 14. hétfő 17:39 | Rezi
8. alkalommal szervezték meg a hagyományos disznótoros és kolbásztöltő mustrát a településen.
| 2018. nov. 22. csütörtök 09:02 | Vonyarcvashegy
35 csapat készített hagyományos és különleges kolbászokat a hétvégén Vonyarcvashegyen.
| 2018. nov. 20. kedd 17:33 | Vonyarcvashegy
35 csapat készített hagyományos és különleges kolbászokat a hétvégén Vonyarcvashegyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
11:15
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.