Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Fókuszban a csemegeszőlő
2023. aug. 18. péntek | Vonyarcvashegy
Fókuszban a csemegeszőlő
Elkezdődött a Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál Vonyarcvashegyen. A háromnapos programot 17. alkalommal szervezték meg a településen. Már a nyitónapon is sokan voltak a rendezvénytéren, nemcsak a fellépők, hanem a szőlőoltványok iránt is érdeklődtek. A következő években tervben van a rendezvény fejlesztése.

Az esemény a nyár utolsó, nagyobb szabású programja a térségben. A fesztiválra főként a helyiek szoktak ellátogatni, de a még itt lévő turisták is részt vesznek. A program nagy népszerűségre tart számot, a szervezők igyekeznek olyan zenei csemegéket kínálni, hogy minden korosztály megtalálja a szórakozási lehetőséget.       

„Alapból vonyarcvashegyi lakos vagyok, és minden ilyen rendezvényen részt veszünk egyébként a férjemmel. Nagyon jók a borászatok, nagyon jó az ételkínálat, jó a műsor.” - mondta egy résztvevő, Fáró Árpádné Ági.

A rendezvénynek nemcsak a szórakoztatás a célja. Vonyarcvashegy a borszőlők, és a belőlük készült nedűk mellett a csemegeszőlőket is szeretné népszerűsíteni. A régi időkben nagyon sok ház kertjében lehetett szőlőtőkékkel találkozni, ma már ez kiveszőben van. Holott a gyümölcsnek számos jótékony hatása van, és nem mellesleg finom is. A szakemberek célja, hogy a fesztivál ismét fóruma lehessen a termelőknek.

„Amikor megkezdődött, az elején, akkor még több napos olyan rendezvény volt, amikor nemcsak a gyakorlat, hanem az elmélet. Tehát az elméleti szakemberek, az országból a kollégák jöttek, és erről szólt régebben is, meg erről kell a jövőben is szóljon ez a csemegeszőlő fesztivál. Az idei évi viszont arról szól, hogy szerencsére maradt még egy kis szőlőnk, amit meg tudunk mutatni, de nem valami fesztiválos a hangulat.” - tájékoztatott Bakonyi László szőlőtermelő.

Az idei év nem kedvezett a csemegeszőlőnek. A tavaszi sok eső, majd a hirtelen jött meleg nagyon sok tőkét tönkretett, így azok nem hoztak termést. Ennek ellenére a fesztiválon lehetett kóstolni a gyümölcsből, sőt oltványokat is vásárolhattak az érdeklődők. A szőlőtermesztés hagyománya több évszázadra nyúlik vissza a térségben, ezt szeretnék ápolni Vonyarcvashegyen.

„Itt, Vonyarcvashegyen, nagyon-nagyon régen az állattartás, illetve a téli halászat, jéghalászat mellett a fő bevételi forrás a szőlőtermesztés volt. Nagy becsben tartották a szőlőt, az akkori írásokban kifejezetten nagybetűvel írták a szőlő szót. Nem csak a szőlőt, és az abból készült bort tartották nagy becsben, hanem azokat is nagy tisztelet övezte, akik dolgoztak vele, akik ezt készítették. Ennek a hagyományát szeretnénk megtartani. Azért is tesszük így nagyközségi szinten, hogy a jelenben ne tűnhessen el a múlt.” - emelte ki Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

A nyitóesten Gájer Bálint szórakoztatta a közönséget jól ismert dalok feldolgozásával, és saját zeneszámokkal. A továbbiakban a Happy Dixieland Band és az Intermezzo Latin Club is fellép, a koncertek után pedig utcabál várja a vendégeket.   

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2018. aug. 17. péntek 14:51 | Vonyarcvashegy
Borból és szőlőből is meg lehet kóstolni a cserszegi fűszerest az idei Bor- és Csemegeszőlő Fesztiválon.
| 2017. aug. 18. péntek 18:45 | Vonyarcvashegy
A csemegeszőlőket vehették górcső alá az érdeklődők Vonyarcvashegyen.
| 2015. aug. 14. péntek 15:35 | Rezi/Cserszegtomaj
A környékbeli szőlőskertekben szépek a fürtök, de a csapadékhiány már kezd megmutatkozni a tőkéken.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.