+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fókuszban a csemegeszőlő
2023. augusztus 18. péntek 17:03 - Vonyarcvashegy
Fókuszban a csemegeszőlő
Elkezdődött a Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál Vonyarcvashegyen. A háromnapos programot 17. alkalommal szervezték meg a településen. Már a nyitónapon is sokan voltak a rendezvénytéren, nemcsak a fellépők, hanem a szőlőoltványok iránt is érdeklődtek. A következő években tervben van a rendezvény fejlesztése.

Az esemény a nyár utolsó, nagyobb szabású programja a térségben. A fesztiválra főként a helyiek szoktak ellátogatni, de a még itt lévő turisták is részt vesznek. A program nagy népszerűségre tart számot, a szervezők igyekeznek olyan zenei csemegéket kínálni, hogy minden korosztály megtalálja a szórakozási lehetőséget.       

„Alapból vonyarcvashegyi lakos vagyok, és minden ilyen rendezvényen részt veszünk egyébként a férjemmel. Nagyon jók a borászatok, nagyon jó az ételkínálat, jó a műsor.” - mondta egy résztvevő, Fáró Árpádné Ági.

A rendezvénynek nemcsak a szórakoztatás a célja. Vonyarcvashegy a borszőlők, és a belőlük készült nedűk mellett a csemegeszőlőket is szeretné népszerűsíteni. A régi időkben nagyon sok ház kertjében lehetett szőlőtőkékkel találkozni, ma már ez kiveszőben van. Holott a gyümölcsnek számos jótékony hatása van, és nem mellesleg finom is. A szakemberek célja, hogy a fesztivál ismét fóruma lehessen a termelőknek.

„Amikor megkezdődött, az elején, akkor még több napos olyan rendezvény volt, amikor nemcsak a gyakorlat, hanem az elmélet. Tehát az elméleti szakemberek, az országból a kollégák jöttek, és erről szólt régebben is, meg erről kell a jövőben is szóljon ez a csemegeszőlő fesztivál. Az idei évi viszont arról szól, hogy szerencsére maradt még egy kis szőlőnk, amit meg tudunk mutatni, de nem valami fesztiválos a hangulat.” - tájékoztatott Bakonyi László szőlőtermelő.

Az idei év nem kedvezett a csemegeszőlőnek. A tavaszi sok eső, majd a hirtelen jött meleg nagyon sok tőkét tönkretett, így azok nem hoztak termést. Ennek ellenére a fesztiválon lehetett kóstolni a gyümölcsből, sőt oltványokat is vásárolhattak az érdeklődők. A szőlőtermesztés hagyománya több évszázadra nyúlik vissza a térségben, ezt szeretnék ápolni Vonyarcvashegyen.

„Itt, Vonyarcvashegyen, nagyon-nagyon régen az állattartás, illetve a téli halászat, jéghalászat mellett a fő bevételi forrás a szőlőtermesztés volt. Nagy becsben tartották a szőlőt, az akkori írásokban kifejezetten nagybetűvel írták a szőlő szót. Nem csak a szőlőt, és az abból készült bort tartották nagy becsben, hanem azokat is nagy tisztelet övezte, akik dolgoztak vele, akik ezt készítették. Ennek a hagyományát szeretnénk megtartani. Azért is tesszük így nagyközségi szinten, hogy a jelenben ne tűnhessen el a múlt.” - emelte ki Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

A nyitóesten Gájer Bálint szórakoztatta a közönséget jól ismert dalok feldolgozásával, és saját zeneszámokkal. A továbbiakban a Happy Dixieland Band és az Intermezzo Latin Club is fellép, a koncertek után pedig utcabál várja a vendégeket.   

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus