+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tonnányi keszeg Gyenesdiáson
2023. július 4. kedd 15:54 - Gyenesdiás
Tonnányi keszeg Gyenesdiáson
1000 kg keszeggel és 500 liter halászlével készültek az idei keszegfesztiválra. A gyenesdiási program nagy érdeklődésre tartott számot. A főzőversenyre civil szervezetek, munkahelyi közösségek jelentkeztek. Az önkéntesek is megmozdultak, keszeget irdaltak és kidíszítették a Kárpáti korzó színpadát is a hétvégére.

A kétnapos programra 1 tonna keszeggel készültek a szervezők. A helyi legenda szerint a kisméretűt 36-szor, a nagyobbat 56-szor kell beirdalni. Lényeg, hogy minél sűrűbben legyenek a vágások, amitől nem lesz annyira szálkás az étel.

Keresztes József keszegsütő: „Mi hagyományosan készítjük, 14 éve, ezóta sütünk. Aranybarnára kell sütni, paprikás lisztbe beforgatjuk és más trükk nincs vele, ez nagyon finom így.”

A kiváló minőségű pirospaprika is elengedhetetlen a jó halászléhez. A rendőrök is serényen passzírozták az alaplevet. A legtöbben visszatérőek és szeretik a maguk által fogott halakból készíteni az ételt. A Keszthelyi Kormoránok csapata Tisza-kőrösi, azaz passzírozott halászlevet főzött, négyféle halból.

„Az egyik legfontosabb az, hogy az alaplébe minél több fajta hal legyen. Legyen benne ragadozó és növényevő hal is. Minél több halból alakul ki a halászlé, az alaplének az ízvilága, annál vegyesebb, összetettebb lesz. Emellett ami lényeges, mi alföldi paprikával, nagyon jó minőségű magyar paprikával dolgozunk, mellette még el kell találni a sózást ugye” - nyilatkozta dr. Bali Lóránt, a Keszthelyi Kormoránok csapatának tagja. 

Hét csapat nevezett a hagyományos főzőversenyre. Balatoni, bajai és kőrösparti halászlevet is főztek. A 13 séf zsűrizte a készítményeket. Az íz és illat mellett figyelembe vették a tájegységi receptúrák sajátosságait. A séfek örülnek az ilyen programoknak, hiszen hozzájárulnak a halfogyasztás népszerűsítéséhez.

„Sajnálatosan nagyon kevés halat fogyasztunk az országban, per főre 2-3 kg körüli mennyiséggel számolunk egy évben, ami nagyon-nagyon kevés. Élettani hatásai alapján ennél sokkal, de sokkal többet érdemelne” - mondta Barcza Zoltán zsűri, a 13 séf tagja. 

A hal könnyen emészthető, omega3 zsírtartalma serkenti az agyműködést, hozzájárul a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez is. Gyenesdiáson 14 éve indították útjára a keszegfesztivált. A településvezetés szerint jó utat választottak ezzel a hallal és a helyi termelőkkel.

Gál Lajos polgármester: „Úgy gondoltuk, hogy kell egy balatoni hal, egy autentikus balatoni hal, amely alapvetően arra hivatott, hogy halgasztrokultúrát népszerűsítse és erre egy olyan piacteret alakítsunk ki, amely önmagában a helyi terméket még a halon túl meg tudja szólítani, a helyi termelőket és mindazt a kínálatot, amiből szép lassan nemcsak egy gasztrokulturális kínálat, hanem egy közösségi tér növi ki magát.”

A gasztronómia mellett a lóerőkről is szólt a hétvége Gyenesdiáson. Erdei Balázs és Erdei Emese kaszkadőr showja szórakoztatta a népes közönséget. Quaddal és motorral is látványos produkciót mutattak be. A szombat egyben trike nap is volt, a különleges járművek a Kárpáti korzón sorakoztak fel, de felvonulást is tartottak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus