+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Keszthelyi Erdészettel ismerkedett az országos szakma
2023. június 19. hétfő 15:29 - Balatongyörök
A Keszthelyi Erdészettel ismerkedett az országos szakma
A Bakonyerdő Zrt. rendezte az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlését. 800 szakember vett részt a programon. Terepre is kilátogattak a vendégek. A Keszthelyi Erdészet természeti és kultúrtörténeti értékeivel és az erdőgazdálkodás, valamint természetvédelem közös célkitűzéseivel is megismertették az erdészeket.

A Balaton-parti erdőterületekkel is megismerkedtek a vándorgyűlés résztvevői. A turizmus miatt a közjóléti tevékenység a kiemelt feladat itt: túraútvonalak, pihenők, kilátók szolgálják az erdőjárókat. Utóbbiak közt nagyon kedvelt a Bél Mátyás kilátó. A Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészete igyekezett megmutatni a területeinek sajátosságait.

„Építő jellegű, ha más erdőgazdaságoknál is meg tudunk ismerkedni a problémákkal. Vannak olyan témák, dolgok, amiket át tudunk ültetni a saját viszonyaink közé. Mi a szomszéd vármegyéből, Vas vármegyéből vagyunk. Hasonló állományaink nekünk is vannak, hasonló problémákkal küzdünk” - vélekedett Horváth Gábor, az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Helyi Csoportjának titkára.  

A klímaváltozás és a feketefenyők 2011-től kezdődő pusztulása volt a fő témája a terepi programnak. 150-200 évvel ezelőtt a Keszthelyi-hegységet nem zárt erdő borította, hanem kopár, gyepes területek tarkították. A fekete fenyőt azért telepítették a trianoni békediktátum után, hogy pótolják az elveszett fenyveseket és újra erdő borítsa a hegységet.A fekete fenyő kialakította azt az élőhelyet, amit az őshonos fafajok át tudtak venni. Az 1940-es évektől kezdett pusztulni a feketefenyő, ami egy extrém csapadékos, majd a 2011-es extrém szárazság miatt felgyorsult. Az erdészetnek ki kellett termelni a más fákra is veszélyes, elpusztult fenyőket.

Hoffmann Pál erdészeti igazgató: „A jelen állapot nagyban a természetes erdők irányába mutat. Talán sokan tudják, hogy nemzeti parki védett területeken gazdálkodunk, itt elsődleges a természetvédelmi rendeltetés. Fontos természetvédelmi szempontból, hogy őshonos, fajgazdag erdők legyenek. Ez az erdőpusztulás ez irányba vezetett, felgyorsította ezt az átalakulási folyamatot.”

Az erdészek szerint a jelen állapot ideális. Kis mértékben jelen van még a feketefenyő, de újra teret hódított az őshonos kőris, cserfa és molyhos tölgy. A szakemberek attól tartanak, hogy a klímaváltozás előrehaladtával előfordul még ilyen pusztulás, ami minden állományt veszélyeztetne.

Az Országos Erdészeti Egyesületnek ez volt a 153. vándorgyűlése. 800 erdész érkezett június 15-én és 16-án Zánkára és a Bakonyerdő Zrt. más területeire.  11 terepi program közül választhattak, ezekből 2 a Keszthelyi Erdészet területét érintette. Balatongyörök mellett a Festetics Imre Élményközpontba és a Tátikához is ellátogattak az erdészek. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus