+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kinyitottak a becehegyi pincék
2023. június 12. hétfő 14:09 - Balatongyörök
Kinyitottak a becehegyi pincék
Nagy sikerrel rendezték meg a Nyitott pincék napját Balatongyörökön. A kápolnánál és Simándy József egykori pincéjénél is várták a vendégeket. Zenészek és gyermekprogramok is színesítették az eseményt. A helyi Turisztikai Egyesület rendezvénye évről-évre népszerűbb.

A jó borok és a jó hangulat mellett a kellemes időnek is örvendhettek a vendégek. A Szépkilátó és a Szentháromság kápolna között tíz állomáson lehetett kóstolni a nedűket.

„Szerintem nem kell annál jobb, hogy nagyon szép környezetben, nagyon szép időben egy jó pohár bor mellett elücsörögni. elbeszélgetni. Úgy gondolom, hogy mondhatom mindkettőnk nevében, hogy nagyon jól érezzük magunkat” - nyilatkozta két korty bor között Lekszikov Csaba. 

A hangulatról a Zalaapáti Harmonika Zenekar gondoskodott. A vidékre leginkább a fehérbort adó szőlőfajták jellemzőek, kiváltképp az olaszrizling, illetve a cserszegi fűszeres. Ezek mellett rosé és vörösborokat is kínáltak a gazdák.

Németh József bortermelő: „A becehegyi bornak mindig volt varázsa és reméljük, hogy a későbbiekben is ugyanezeket a jó, finom ízeket meg tudjuk adni azoknak, akik ide látogatnak. Arról nem beszélve, ha valaki elfárad a becehegyi kápolnához, ezt a csodálatos panorámát a borral együtt nem fogja elfelejteni.”

A Becehegyen a szőlőtermesztés az 1882-es filoxéravészig a fénykorát élte, majd a ’60-as-’70-es években újra virágzott a gazdálkodás. Takács Gyula költő leírta, hogy a Batthyányiak nem badacsonyi vagy somlói, hanem becehegyi olaszrizlinggel töltötték fel körmendi pincéiket. Még hamisították is az itteni olaszrizlinget. A hegyközségek 1995-ös újraalakulásakor 50 hektár szőlő volt Balatongyörökön, ma mindössze 18 hektár. A Becehegyen is egyre kevesebb a szőlő, ennek ellenére nagyon keresettek az itteni nedűk. 

„Óriási érdeklődés volt, nagyobb mint amire számítottunk. 505 gravírozott pohárral készültünk. Ezt másfél óra alatt sikerült értékesítenünk, ami szerintem fantasztikus teljesítmény” - mondta Bacsa Bernadett, a helyi tourinform iroda vezetője. 

A Nyitott pincék napján kóstolópohár nélkül is részt vehettek a vendégek. A borok mellett pogácsával, zsíros- és májas kenyérrel várták őket a vendéglátók.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Új kamarakiállítás várja az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban.
 
A Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon fogási tilalom van.
 
A nyomvonal érinti többek között a Keszthelyi-hegységet, a Kis-Balaton és a Hévízi-tavat is.
 
Az érdeklődő szülők hamarosan tájékoztatást kapnak az óvodai jelentkezés lehetséges módjáról.
 
A csaknem 900 oldalas alkotás 252 év helyi sportsikereiét tartalmazza 28 sportágban.
 
“Régészeti felfedezések bibliai tájakon” címmel indult útjára egy új sorozat a Balaton Színházban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus