+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Búcsú a Becehegyen
2023. június 6. kedd 14:28 - Balatongyörök
Búcsú a Becehegyen
Vasárnap volt a becehegyi Szentháromság-kápolna búcsúja. Több településről érkeztek hívek a misére. Nyáron kéthetente lesz liturgia itt. Balatongyörök több térségi településsel fogott össze, hogy népszerűsítsék a szőlőhegyi kápolnákat.

A Szentháromság-kápolna 1776-ban öntött harangja hívta szentmisére a híveket a Becehegyen. Az 1700-as években már állt itt kápolna, mely a 20. század fordulójára leromlott, állapota nagyon szegényes volt. A zömmel nemesvitai tulajdonosokból álló hegyközség összefogott, hogy újat építsenek.

Töreky András helytörténész: „Már az 1870-es években elkezdtek foglalkozni vele és elkezdtek mustot gyűjteni. Kollektának nevezték ezt, hogy szüretbe körbejárták a hegyőrök a pincéket és megvolt, hogy bizonyos területegységenként ki, mennyit adakozott, annak arányába évről évre gyűjtötték a pénzt.”

A filoxéra és a későbbi anyagi nehézségek ellenére végül 1907-ben megépült a kápolna, amely ma is a nemesvitai egyházközséghez tartozik. 2000-ben újították fel az épületet. A Szentháromság búcsú alkalmával megkezdődött a nyári misék időszaka a Becehegyen. A nyaraló- és háztulajdonosok rendszeresen vesznek részt a szertartásokon.  

„Azt mondom, hogy igen, lehet talán mondani, hogy a Balaton-felvidéken aranykora van, hogy ezeket a kis hegyi kápolnákat keresik fel és igény is van, hogy spirituális, lelki töltekezés szempontjából a pihenés mellett ők maguk is találkozzanak a szentmiseáldozatban Istennel” - mondta Stadler László Dezső plébános. 

A búcsúi misére is Nemesvitáról, Balatonedericsről és Balatongyörökről vonultak fel a hívek, de más településekről érkeztek. Balatongyörök, Hollád, Zalaszántó, Lesencefalu és Kéthely települések egy projekt keretében népszerűsítik a szőlőhegyi kápolnáikat. Céljuk, hogy a szakrális értékek mellett az idegenforgalmi és közösségépítő funkciója is erősödjön ezeknek a helyeknek.

Biró Róbert polgármester: „A szőlőhegyeknek volt saját közigazgatása, egy saját kis világa. Nagyon sok településen megmaradtak ezekhez a szőlőhegyekhez tartozó kápolnák, így Balatongyörökön is. Ezt már nagyon régen felfedeztük, hisz nagyon sokan szívesen járnak el és sétálnak fel a hegybe, nagyon sokan szeretik a bort. Azok a szőlősgazdák, akik korábban megépítették itt a mögöttünk látható kis kápolnát, ők pedig szerintem biztos büszkén gondolnak ránk, utódokra, hogyha ezeket az örökségeket be tudjuk mutatni kulturális területen is a templom környékén.”

A búcsúi szertartást szeretetvendégség követte. Nyáron a szentmisék mellett koncertek és kisebb rendezvények is lesznek a Szentháromság-kápolnánál.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus