+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyümölcsös édesség lett a Balaton fagyija
2023. május 19. péntek 18:05 - Gyenesdiás
Gyümölcsös édesség lett a Balaton fagyija
Jubilál a Balaton fagyija verseny. Az idén 10. alkalommal választotta ki a rangos szakmai zsűri azt a hideg édességet, ami egy évig birtokolhatja a címet. A megmérettetésre 18 fagylaltozó jelentkezett, a zsűrizés pedig ezúttal szakmai fórumot is teremtett, hiszen egy helyszínen bírálták el az ítészek a fagylaltokat.

Rozé alapú sorbet, céklás málnafagylalt, gesztenyés-meggye édesség és sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi is szerepelt a repertoáron. A bírálat első szempontja a vizuális élvezet volt, így a szakemberek először szemügyre vették a pultban elhelyezett édességeket. Ezt követően kóstolhatták meg a kreációkat, amelyeket a készítőik röviden be is mutattak. Az ítészek ezúttal nem járták végig a fagylaltozókat, hanem egy adott helyszínre várták a versenyzőket.

„Szerettünk volna valami különlegeset teremteni ennek a versenynek, egy különleges környezetet és atmoszférát. A versenyzőink is egy olyan jó közösséggé váltak az elmúlt tíz év során, hogy ők is szeretnek együtt lenni, szeretnek beszélgetni egymással, szeretnek tapasztalatot cserélni.” - tájékoztattott Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A megmérettetés mára már a hazai top fagylaltversenyek között szerepel. A fagyizók szívesen próbálják ki magukat és találnak ki izgalmasabbnál izgalmasabb kreációkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gasztroturizmus egyre népszerűbb a Balatonnál, a turisták akár több tíz kilométert is utaznak, hogy kipróbálják a különlegességeket vagy a díjazott étkeket. A Balaton fagyiját is minden évben nagyon sokan keresik, többen csak emiatt utaznak el a nyertes fagyizóhoz.

„Azt gondolom, hogy mégiscsak a Balaton partján vagyunk, és ha lehet ezt mondani, az ember mindig igyekszik hazai terepen a legjobbat teljesíteni. Ez igazából egy hatalmas nagy presztízs nekünk, balatoni településen élőknek, illetőleg vendéglátóegységet üzemeltetőknek, hogy az adott emberé lehet úgymond a legjobbnak járó díj.” - emelte ki Somogyi Renáta fagylaltmester.

A zsűri az idén is szakemberekből és a Balatoni Turizmus Szövetség tagjaiból állt. Nem volt könnyű dolguk az ítészeknek, hiszen 18 kreációt kellett végigkóstolniuk. A bíráknak lehetőségük volt arra is, hogy kérdezzenek a készítőktől, hiszen mindannyian jelen voltak, így végigkövethették a zsűrizés folyamatát.

„Nagyon kreatívak voltak a kollegák, és ezt a kreativitást egy nagyon jó kis ízharmóniában meg tudták alkotni. Úgyhogy nagyon jól működtek a fagylaltok. A nehéz dolga a zsűrinek inkább a kóstolás után következett. Nagyon jó élmény volt végigkóstolni, eldönteni, hogy melyik fagylalt legyen a legjobb, az egy picit nehezebb volt, hosszabb ideig tartott.” - tájékoztattott Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparkamara szakmai elnöke.

Az idén a balatonalmádi Amaretto fagyizó Balatoni tövises mangó sorbet nevű kreációja nyerte el a Balaton fagyija címet. A zsűri az emléklapok mellett három különdíjat is kiosztott.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus