+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Disznótoros Összeröffenés Pacsán
2023. február 20. hétfő 16:24 - Pacsa
Disznótoros Összeröffenés Pacsán
Disznótoros Összeröffenésre várták a Pacsán élőket a Kiss Dénes Városi Könyvtár udvarán. A kora reggeli disznóvágás után kolbásztöltő versennyel folytatódott a gasztronómiai program. A szervezők célja, hogy minél több olyan esemény legyen a városban, ami összehozza az embereket és közösséget építenek.

Így kell megtisztítani a levágott disznót. A pacsai Városunkért Egyesület szervezésében ezt mutatták be az idősebbek a fiataloknak, hogy hogyan zajlott régen ez a folyamat. A 170 kg-os hízódisznót a kora reggeli órákban hagyományos módon dolgozták fel. Készült belőle hurka, kolbász toroskáposzta, és sült hús is.

„Megfogjuk, leöljük, kézzel mossuk, feldolgozzuk. Közben a köröm, ha megérett, akkor a fogópálinkát már megittuk, mert másképp nem lehet, ne szaladjon el a disznó. És, hát vannak itt régi szakemberek, akik ezzel foglalkoztak, vagy foglalkoznak, akik értik a módját. Igazából nagyon sok fiatal van, nagyon örülök neki, hogy ennyien érdeklődnek. Most, hogy alakult ez az egyesület, ez énnekem örömteli, megmondom őszintén így hetvenen felül.” - mondta Gombos László.

A pacsai Városunkért Egyesület tavaly év végén alakult. Céljuk, hogy város által menedzselt programokon kívül maguk is szervezzenek olyan eseményeket, rendezvényeket, amelyek érdekelhetik a településen élőket. A disznóvágás előtt egy Vince-napi borkóstolót tartottak, melynek ugyancsak nagy sikere volt.

„Cél nálunk nagyon a közösségfejlesztés, szeretnénk egy összekovácsoló széles sprektumú közösséget, itt meglátszik majd a vendégseregben, hogy a gyerekektől az idősebbekig szívesen látunk mindenkit. Ami érdekesség lesz a tíz órától kezdődő kolbász versenyen lesz egy ifi csapat, lesz azon kívül még kettő pacsai csapat, illetve a környékbeli településekről és önkormányzatok, egyesületek Szentpéterúr, Nemesrádó, Ormányosfa, Felsőrajk képviselteti magát. Illetve még kanizsai baráti társaság is lesz itt.” - közölte Sabján Péter, a Városunkért Egyesület elnöke.

A kolbásztöltő versenyen szakmai zsűri bírálta a finomságokat. Értékelte az ízt, az állagot is. Az elkészült ételeket rajtuk kívül is bárki megkóstolhatta. szívesen osztották egymásnak a finomságokat. A Városunkért Egyesület idén még több rendezvénnyel készül Pacsán.  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus