Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jeges vizet hoztak, piros tojást kaptak
2017. ápr. 17. hétfő | Balatonszentgyörgy
Jeges vizet hoztak, piros tojást kaptak
Több liter hideg víz zúdult a lányok nyakába húsvéthétfő alkalmából. A Kis-Balaton Táncegyüttes tagjai egész nap járták Balatonszentgyörgy és a környező települések utcáit, és a régi hagyományoknak megfelelően, kútvízzel locsolták meg a hölgyeket. A legényeket minden háznál terített asztal és piros tojás várta.

Jéghideg kútvízzel locsolták meg a lányokat a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Néptáncegyüttes férfi tagjai. A településen már hagyomány, hogy a fiúk korán reggel, vödrökkel indulnak a lányos házakhoz. A népviseltbe öltözött lányok nagy örömmel várják a locsolókat, de természetesen a család többi hölgytagját sem hagyják elhervadni a táncosok.

„Számomra ez egy olyan jó kis hagyomány, amit szerintem nem érdemes kihagyni a lányoknak. Mivel úgy tartja a mondás, hogy ha nincsenek meglocsolva a lányok, akkor el fogna hervadni, így inkább úgy vagyok vele, hogy engem inkább locsoljanak meg, és ne legyek elhervadva.” - mondta Brassó Bernadett.

A férfiak nótaszóval járták a falut, de Balatonszentgyörgy mellett a környező településekre is ellátogattak. 13 háznál zúdítottak vizet a lányok nyakába, akik eleinte vonakodva fogadták a locsolókat. A locsolkodás valószínűleg a termékenységkultusszal van összefüggésben, Magyarországon már a 17. században vannak írásos feljegyzések róla. Ma már a legtöbb helyen kölnivel locsolkodnak, de a Kis-Balaton Táncegyüttes tagjai fontosnak tartják éltetni az eredeti szokást.          

„A táncegyüttes mindig is fontosnak érezte azt, hogy a hagyományt is őrizze, és nagyon sokan, majdnem mindannyian keresztények vagyunk. Ez egy olyan keresztény hagyomány, a locsolás, ami egyrészt utal a keresztelkedésre, másrészt pedig van egy olyan monda, hogy a Jézus sírját őrző katonák az ott lévő asszonyokat hideg vízzel öntötték le, hogy elhallgattassák őket, akik a feltámadást hirdették.” - tájékoztatott Faragó Zsolt, a Kis-Balaton Táncegyüttes vezetője.

A locsolás után a lányok meg is vendégelték a fiúkat. Pálinkával és borral kínálták a locsolókat, de volt fonott kalács, sütemény és zsíros kenyér is. Természetesen az asztalról nem hiányozhatott a locsolók jutalma, a piros tojás sem. A szíves vendéglátást a legények nótaszóval köszönték meg.            

Regman Karola - Keszthelyi TV             

| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2023. ápr. 10. hétfő 14:15 | Gyenesdiás
Patakvízzel tettek arról, hogy a lányok ne hervadjanak el.
| 2022. ápr. 18. hétfő 15:40 | Keszthely, Gyenesdiás
Húsvét hétfő a vidámság, a szórakozás és a locsolás ideje.
| 2019. ápr. 23. kedd 16:46 | Keszthely
Ötödik alkalommal rendezték meg a Majorbéli Húsvéti Pikniket a családok nagy örömére.
| 2018. aug. 2. csütörtök 10:18 | Rezi-Keszthely
Meleg ellen: hűtött ásványvízzel látják el a dolgozókat, talajvízzel locsolják az utakat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.