Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Hogy el ne hervadjanak
2024. ápr. 1. hétfő | Gyenesdiás
Hogy el ne hervadjanak
Az idén sem maradtak szárazon a lányok Gyenesdiáson. A Közkultúra Alapítvány és a Gyenes Néptáncegyüttes hagyományos locsolást tartott, amelynek ezúttal a Termelői Piac volt a helyszíne. A programba a közönséget is bevonták, sok bátor fiatalember volt, akik locsolóverssel is kedveskedtek a hölgyeknek.

Elsősorban hagyományos locsolóversekkel készültek a fiúk húsvéthétfőre. Nem csak a kisebbek, hanem a nagyfiúk is kitettek magukért Gyenesdiáson. A locsolás kelet-európai szokás, első említései a középkorig nyúlnak vissza. Hazánkban a 17. századtól kezdve vannak feljegyzések erről a hagyományról. Természetesen a jutalom sem maradt el, a locsolás után csokitojást kaptak a lányoktól.

A településen már harmadik éve hagyomány, hogy a fiúk nem hajnalban a lányos háznál, hanem közösségi esemény keretében locsolják meg a fiatal hölgyeket. Nem volt ez másként az idén sem, a férfiak a régi néphagyomány szerint, egy vödör vízzel gondoskodtak arról, hogy a lányok ne hervadjanak el.               

„Igazából mivel már ez három éve megy, ezért már megszokás, de mindig egy nagyon nagy élmény, hogy mégiscsak a régi hagyományokat előhozzuk, és meglocsolnak ugyanúgy vödörrel minket. Szóval én jó élményként élem meg ezt minden évben.” - mondta egy résztvevő, Berta Antónia.

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. Gyenesdiáson kifejezetten fontosnak tartják, hogy ápolják a hagyományokat, ezért szervezik meg évről évre a programot. A locsolkodás mellett táncházzal várták a résztvevőket a piacon.

„Folyamatosan szeretnénk minden évben megrendezni. Nem akartuk bezárni egy helyre. Gyenesdiásnak annyi szép helye van. Első éven a Kerámiaháznál csináltuk meg ezt a rendezvényünket, második éven a malomhoz mentünk le, egyes lányok a malom patakvizéből is kaptak égi áldást. Harmadik évben úgy döntöttünk, hogy itt, a piacon – a húsvét jegyében itt is azért szokott tömeg lenni, kellemes hely van, van tér akár egy táncház megtartására is.” - tájékoztatott Dongó Árpád István, a Gyenesdiás Közkultúra Alapítvány elnöke.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, a piac környékén csokitojásokat rejtettek el, ezeket kellett a fiataloknak megtalálniuk. A lányok pedig szárítkozás után revansot vettek. Nem maradt el a locsolóvers sem, majd egy-egy vödör vízzel megöntözték a fiúkat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 10. hétfő 14:15 | Gyenesdiás
Patakvízzel tettek arról, hogy a lányok ne hervadjanak el.
| 2022. ápr. 18. hétfő 15:40 | Keszthely, Gyenesdiás
Húsvét hétfő a vidámság, a szórakozás és a locsolás ideje.
| 2019. ápr. 23. kedd 16:46 | Keszthely
Ötödik alkalommal rendezték meg a Majorbéli Húsvéti Pikniket a családok nagy örömére.
| 2018. aug. 2. csütörtök 10:18 | Rezi-Keszthely
Meleg ellen: hűtött ásványvízzel látják el a dolgozókat, talajvízzel locsolják az utakat.
| 2017. ápr. 17. hétfő 15:38 | Balatonszentgyörgy
A régi hagyományhoz híven, vödörrel, és hideg vízzel locsoltak a Kis-Balaton Táncegyüttes férfi tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.