Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Patakvízzel locsolták a lányokat
2023. ápr. 10. hétfő | Gyenesdiás
Patakvízzel locsolták a lányokat
Hagyományőrző locsolást szervezett a Gyenes Néptánc Együttes a Diási Malomnál. A népszokás felelevenítése fontos a csapatnak, patakvízzel tettek arról, hogy a lányok ne hervadjanak el. A program részeként locsolóvers versennyel és tojáskereséssel várták az érdeklődőket.

Folyamatosan hozták ki a lányokat a fiúk az épület elé. Mindegyiket egy vödörnyi vízzel öntözték meg a legények, hogy el ne hervadjanak. Volt olyan is, aki többel is kapott. Olyan lány is akadt, akit vállon kellett kihozni, de a hűs patakvíztől ő sem menekült meg. A Gyenes Néptánc Együttes több éve folytatja ezt a hagyományt. Korábban szódával locsoltak, az elmúlt két évben azonban visszatértek a gyökerekhez. A lányok sem tiltakoztak a locsolás ellen.

„Azt veszem észre, hogy minden nagyon átmegy az internetnek a világába, tehát ha nem vigyázunk, szerintem ott fogunk tartani lassan, hogy a locsolkodás is interneten fog menni, hogy ott írják meg a verseket. És szerintem fontos fenntartani a hagyományokat, mert mégis a múltunkhoz kapcsolódik, onnét érkeztünk és szerintem ezeket fontos a gyerekeinknek is továbbadni meg az unokáinknak is.” - mondta el Peszeszér Martina néptáncos.

A bátrabb fiataloknak lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a nagyközönség előtt mondhassák el verseiket és a jelenlévő lányokat meglocsolhassák. Ezért cserébe ajándékot is kaptak a szervezőktől. A néphagyományok őrzése mindenkinek fontos. A néptáncosokhoz a Gyenesdiási Népdalkör is csatlakozott. Sok látogató jött el a rendezvényre, a szervezők célja is az volt, hogy minél többeknek mutathassák be a locsolás menetét, fontosságát.

„Gyenesdiás egy hagyománytisztelő település és szeretünk a gyökereinkhez visszanyúlni. Gyenes Néptánc Együttesnél a locsolás az mindig is a húsvét része volt. Hajnalok hajnalán indultunk el a táncos lányokat meglocsolni, akkor még szódával és a tavalyi évtől gondoltuk úgy, hogy ezt egy picit visszavisszük az időben, amikor a legények még patakvízzel, kútvízzel locsoltak. Ezt a hagyomány elevenítettük föl most is.” - osztotta meg Dongó Árpád István a Gyenesdiáson KözKultúra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A gyermekeknek húsvéti tojáskereséssel is kedveskedtek a szervezők. A malom környékén több helyszínen rejtettek el ugyanis apróbb ajándékokat. A locsolókat és a látogatókat szeretetvendégségre is várták. Süteményt, limonádét, teát kínáltak, de nem maradhattak el a hagyományos húsvéti ételek sem, mint a sonka, a tojás és a kalács.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2022. ápr. 18. hétfő 15:40 | Keszthely, Gyenesdiás
Húsvét hétfő a vidámság, a szórakozás és a locsolás ideje.
| 2019. ápr. 23. kedd 16:46 | Keszthely
Ötödik alkalommal rendezték meg a Majorbéli Húsvéti Pikniket a családok nagy örömére.
| 2018. aug. 2. csütörtök 10:18 | Rezi-Keszthely
Meleg ellen: hűtött ásványvízzel látják el a dolgozókat, talajvízzel locsolják az utakat.
| 2017. ápr. 17. hétfő 15:38 | Balatonszentgyörgy
A régi hagyományhoz híven, vödörrel, és hideg vízzel locsoltak a Kis-Balaton Táncegyüttes férfi tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.